Zabiju tě pro pár stovek. Knížka Ondřeje Krotila o překvapeních v případu sériového vraha Roubala

7. září 2022

Představíme vám knihu, která potěší hlavně ty, kteří se zajímají o naše nejslavnější kriminalistické případy. Je to knížka o jednom z nejznámějších sériových vrahů 90. let Ivanu Roubalovi. Autorem je Ondřej Krotil, který se takovým kriminálním případům věnuje a snaží se vypátrat i odpovědi na některé nezodpovězené otázky, kterých mnohdy zůstává hodně. 

Zabiju tě pro pár stovek: Vražedný životopis Ivana Roubala. Co vás vedlo k napsání téhle knížky?
Původně jsem si chtěl jen ověřit, jestli v případě Ivana Roubala najdu nějaké překvapení, protože jsem předpokládal, že v podstatě nic nového nezjistím. Ale Roubal mě čím dál víc překvapoval a zjistil jsem informace, které nejsou vůbec přístupné v běžných médiích. Tak jsem si řekl, že z toho prostě musím udělat něco víc než jen obyčejné občanské bádání.

Roubal nevypadal jako vrah, ale někteří lidé s ním odmítali cokoliv řešit. Vycítili v něm něco bestiálního. Říkám tomu komplex Roubal.
Ondřej Krotil, spisovatel

Můžeme připomenout, kdo to byl Ivan Roubal?
Ivan Roubal, prakticky sériový vrah, který zabil minimálně 8 lidí. To minimálně si nechám do rezervy, protože tam bylo pravděpodobně obětí víc, ale nedokázalo se mu to. V uvozovkách se proslavil tím, že první své dvě oběti nechal sežrat prasaty. Když si dnes někdo vzpomene na jméno Ivan Roubal, tak se mu většinou vybaví právě ta prasata na Šumavě.

Čtěte také

On tam měl statek s názvem Pohádka, kde choval zvířata.
Chtěl tam původně chovat jeleny, ale na to tenkrát v 90. letech minulého století nedostal dotace. Stěžoval si pak po ministerstvech, že je zemědělec, kterému zabraňují podnikat, protože nemá dotace. A tak tam začal vraždit lidi.

Určitě jste se také díval na televizní sérii Devadesátky. Roubal byl také ten, kdo sháněl louh takzvaným orlickým vrahům.
Přesně tak. Ale on asi propadl z chemie, protože louh a voda se spolu nekamarádí. Takže se aplikoval sud s louhem jen jednou, protože potom ten sud málem vybuchl. Od té doby už louh nepoužili. Už to byla jen voda v Orlické přehradě.

Vrah Ivan Roubal je přiváděn k rozsudku doživotí

Proč vlastně Ivan Roubal vraždil? Co ho k tomu vedlo? Možná napovídá i název vaší knížky. Prostě pro pár stovek.
Je to tak. U něj to bylo jednoduché, čistě ziskuchtivost. Byl to člověk, dnes bychom moderně řekli, že to byl lůzr. Na první pohled vypadal, že byste mu dali poslední pětikorunu, protože byl špatně oblečený, chodil do takových horších společností, nemohl si nic moc dovolit. A viděl, že se některým lidem dařilo mnohem lépe. Prostě ziskuchtivost u něj převládla a vraždil hlavně pro peníze. Ale bohužel z těch vražd toho moc nezískal.

Čtěte také

Odsouzen byl za 5 vražd.
Bylo to 5 vražd, 3 mu nedokázali. Jmenovitě vlastně František Heppner, František Horký a pak ještě neznámá žena z Ruska, u které nevíme totožnost. Víme jen, že se vyskytovala v blízkosti Františka Heppnera, ale to je všechno. František Heppner a tato žena zmizeli beze stopy. Ivan Roubal potom prohlásil, že je nechal sežrat těmi prasaty.

Jak to bylo přesně s těmi prasaty?
František Heppner byl podnikatel, ale označoval se za Roubalova přítele, ale ono to tak nebylo. Ve vězení se pak Roubal přiznal spoluvězňům, že je zamordoval, uříznul jim hlavy a těla ukryl na jednom statku nedaleko Pohádky a zaházel je ve sklepě harampádím. Já přibližně tuším, kde by asi mohla ta lokalita být, nemůžu to ale říct na sto procent. Pravděpodobně tam ta těla odpočívají dodnes.

Ivan Roubal v roce 2010

Takže žádná prasata, nic takového?
Já tomu nevěřím. Protože kriminálka ohledávala Pohádku od půdy až po sklep, odebírali tam lidské DNA a nikdy se tam nic nenašlo. Na prasata nevěřím a řekl bych, že to bylo řečeno v nadsázce. Říkal: ale sežrali je prostě prasata, když se ho někdo zeptal. Podle mne byla skutečnost taková, že je spíš klasicky zamordoval, když to tak řeknu.

Čtěte také

Dívám se na fotografii Ivana Roubala, jednoho z nejznámějších sériových bestiálních vrahů 90. let. A přitom na to tedy nevypadal.
Nevypadal, ale jsou lidé, kteří po prvním kontaktu s ním absolutně odmítali dál cokoliv řešit. Vycítili, že je v něm něco bestiálního. Já tomu říkám komplex Roubal.

Co vás na jeho příběhu nejvíc zaujalo?
Zaujalo mě toho hodně. Vůbec jsem třeba nevěděl, je to byl velice zdatný zloděj. Uměl vykrádat kostely, zametat po sobě stopy, dokázal napáchat milionové škody. Ovšem z těch kradených věcí skoro nic neměl, protože vše přeprodával na černém trhu lidem, kteří měli přístup k Františkovi Mrázkovi. Byl to zdatný bytař a velice dobře znal kostely, severní Čechy v podstatě rozkrádal on.

Ivan Roubal a jeho herecký představitel Hynek Čermák v seriálu Případ Roubal

Předáváte své poznatky také policii? I když je případ už dávno promlčený, Ivan Roubal je mrtvý.
Tyto poznatky už policie měla. Mám z muzea policie spis, kde je jasné, že policie tyto poznatky dávno měla, ale asi proto, že nenašla žádné lidské pozůstatky na statku Pohádka, tak už dál neusilovala v pátrání, protože ta těla mohla být teoreticky kdekoliv. Ale pak vyšlo najevo, že Roubal ve vězení nadužíval léky a v tom změněném stavu vědomí se přiznával k některým dalším věcem, vlastně i k orlickým vraždám. Ne, že by je spáchal on, ale že ví o mladých klucích, kteří to dělali. To bylo ještě před zatčením orlických vrahů. Takže z něj ve vězení vypadlo hodně zajímavých informací.

Čtěte také

Už máte na knížku nějaké reakce od čtenářů?
Určitě. Mám reakce veskrze pozitivní, které mne potěšily. Zrovna dnes si mě odchytil tady před rozhlasem fanoušek a podepsal jsem mu pár archů. Takže čtenářská základna se rozšiřuje, už je to moje druhá knížka. Jsem rád, že se lidem líbí.

Na čem pracujete teď?
V současnosti dělám na knížce, která se bude zabývat pohřešovanými lidmi. Má pracovní název Ztraceni nebo Pohřešovaní, ale mně se líbí víc Ztraceni. Bude o lidech, jejichž identita se ztratila, kteří jsou pohřešováni. Myslím si, že by to mohlo být opravdu velmi zajímavé. A teď v lednu mi ještě vyjde knížka, to bude takové odpočinkové téma, s názvem Záhady a pověsti Českého ráje a Podkrkonoší. Je to odpočinkové, ale také se to vlastně hodně týká smrti.

Jakub Schmidt a Ondřej Krotil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Ondřej Krotil, autor nové knihy o sériovém vrahovi Ivanu Roubalovi. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související