KRIMINÁLKA aneb téměř detektivní pátrání po stopách práce policie manželů Dany a Mirka Vaňurových

5. březen 2022

Prvními hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Hradci Králové jsou manželé Dana a Mirek Vaňurovi. Jedna z nejpracovitějších dvojic, které zná. Partneři mají přesně rozdělenu svoji práci, ať už jde o rozhlas, televizi nebo psaní knih, především s kriminální tématikou.

Dnešní setkání bude tak trochu detektivní pátrání po příčinách a následcích toho, co se stalo jejich velikou prací, ale i láskou.

Dana je scénáristkou, režisérkou i dramaturgyní řady pořadů, Mirek je novinář, moderátor, redaktor a velký fanoušek hasičů, policistů a záchranářů.

Když se řekne rozhlas, co se vám vybaví?

Čtěte také

Mirek: Radost, že mohu moderovat. Já ten čas s posluchači opravdu prožívám. Je to srdeční záležitost. Neberu to tak, že chodím do zaměstnání, ale plním si svůj sen.
Dana: Já jsem měla rozhlas vždy spojený s Mirkem. Protože vždy moderoval. A teď musím říct, že je to pro mne i náš rozhlasový projekt Kriminálka.

Mirek: Co souvisí s kriminálkou a záchranářstvím, tak první díl byl odvysílán na konci srpna 2006 a zhruba rok předtím jsme to už připravovali. Takže to bude vlastně brzy 20 let.

V televizi běžel nedávno úspěšný cyklus Devadesátky, dnešní náš ranní host, bývalý státní zástupce Miroslav Antl nám říkal svůj pohled na to období i celý seriál. Sledovali jste ho?
Mirek: Chci jen předeslat, že v podstatě všechny předlohy detektivů z Devadesátek známe osobně, točíme s nimi. A Miroslav Antl podle mne patří mezi nejpřímější a nejčestnější lidi nejen ve svém oboru, ale vůbec u nás. Moc si vážíme jeho práce.

Čtěte také

A právě v těch 90. letech minulého století měla východočeská kriminálka, jak sám s oblibou říká, stodvacetiprocentní objasněnost případů. A to je pravda! Protože oni objasňovali i případy, které se pomalu ještě ani nestaly.

Dana: Seriál jsme samozřejmě sledovali a měli jsme spoustu ohlasů z různých stran, protože těch postav detektivů opravdu známe a točili jsme s nimi. Myslím si, že to bylo velice blízké tomu, jak oni ty případy odhalovali.

Čtěte také

Detektivních seriálů je v současnosti obrovské množství. Jak je vnímáte vy, kteří znáte onu realitu a skutečnost?
Mirek: Podle mne je seriál Devadesátky spolu s cyklem První oddělení nejlepší detektivkou u nás. Nestíháme samozřejmě sledovat všechny české kriminální seriály, ale u některých se usmíváme.

Vy kriminální případy zpracováváte dokumentární formou už řadu. Jak se tohle téma ve vašem životě objevilo?
Dana: To je především Mirkova zásluha. Detektivky mě vždy bavily, ale tyto příběhy jsou opravdu tragické i náročné na psychiku, člověk to celé vnímá. Já bych se do toho bez Mirka nepustila. Ale on je velkým obdivovatelem práce záchranářů, hasičů a policistů. Tak jsme se k tomu dostali.

Čtěte také

Mirek: Pro mne jsou tito lidé už dávno hrdinové. Můj strýc pracoval na záchrance, děda u hasičů, měl jsem u policie hodně kamarádů. Vždy mne tohle téma oslovovalo. A já jsem to vlastně k Daně přinesl. Ona se stala takovou dobrou duší všech našich projektů.

První byly televizní a rozhlasové pořady s kriminální zápletkou. Následně přišly na řadu knihy a teď vytváříte velmi populární podcasty.
Mirek: Chci především říct, co to je vlastně onen podcast. Nikdo se toho anglického slova nemusí bát. Je to archiv, nic jiného. Když nestihnete například vysílání naší Kriminálky v rádiu, nic se neděje. Protože si kdykoliv najdete v klidu na internetu Kriminálka a Český rozhlas. Všechny díly si můžete kdykoliv zpětně z archivu poslechnout.

Byli jste teď dlouhou dobu se svým projektem nejsledovanějším podcastem Českého rozhlasu. To vás musí těšit, ne?

Čtěte také

Mirek: Poslechovost v rádiu a sledovanost v televizi není nic hanlivého. Když chceme odvyprávět, že máme skvělé policisty, záchranáře a hasiče, tak to chceme sdělit přirozeně co největšímu počtu lidí. To je přece smysl naší práce. Když se to dozví co nejvíce lidí, tak je to pro nás odměna.

Dana: Pro mne je odměnou, když dostaneme zpětnou reakci od lidí, kteří se buď dívali na náš pořad nebo poslouchali podcast Kriminálka. Když nám řeknou, že se u toho třeba i dojali nebo si vzali nějaké poučení, zjistili jak to u kriminálky chodí a co je nebezpečné. To je pro nás největší odměna, že jsme tu informaci a poselství dokázali předat.

Lada Klokočníková a Dana a Mirek Vaňurovi v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Danou a Mirkem Vaňurovými si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související