Kriminalistické otazníky. Ondřej Krotil přes rok pracuje na knize o bestiálním vrahovi Roubalovi

30. listopad 2021

Teď to bude trošku detektivka, protože nás budou zajímat odložené kriminální případy. Možná jste také sledovali oblíbený americký detektivní seriál Odložené případy, protože podobným způsobem pátrá a snaží se objasnit některé činy i náš dnešní host Ondřej Krotil, který o nevyřešených případech československé, potažmo české kriminalistiky napsal knihu a připravuje další.

Vaše první kniha se jmenuje Kriminalistické otazníky. Můžeme připomenout, co vás vedlo k jejímu napsání?
Ke kriminalistickým otazníkům mě vedla jedna věc, četl jsem literaturu a některé případy se mi zdály vyloženě nedotažené a někdy se mi až zdálo, že to prostě tak ani být nemohlo. Tak jsem začal pátrat sám a hledal jsem v archivech, až mi z toho po třech letech vznikla knížka.

Některé případy zasluhují revizi. Týden pečlivého čtení ve spisu. Když si na to člověk udělá čas a netlačí na pilu, tak indicie naskakují.
Ondřej Krotil, badatel, autor knihy Kriminalistické otazníky

Které nejzajímavější případy vás inspirovaly k onomu bádání a ocitly se v knize?
Určitě to byla smrt Charlese Jordana, potom causa Hřensko, kdy ta smrt je dodnes považována trojnásobné zabití kulovým bleskem. A potom to jsou samozřejmě nevyřešené stopařky.

O co šlo ve zmíněném případu Hřensko?
Tam byli tři studenti, dva kluci a jedna dívka, kteří se ztratili a po dvou a půl měsících byly nalezeny holé kostry. Dívka byla zakopána a kluci byli k sobě svázáni a dodnes se to nevyřešilo.

Čtěte také

A jako důvod smrti byl stanoven kulový blesk?
Ano, bylo řečeno, že to byl kulový blesk. Musím říct ještě jednu perličku, mám kolegu, Petra Drbohlava, se kterým na tomto případu spolupracujeme, stále se o něj zajímáme. A zjistili jsme, že člověk, který v tom figuruje, tak 30 let vodil za nos policii a státní služby. Ještě uvidíme, jaké v tom podnikneme další kroky.

Také případ tří stopařek, mezi kterými byla tenkrát i známá zpěvačka skupiny Minesengři Pavlína Braunová, popisujete ve své knize.
Ano, tam je zajímavé, že jsem našel gang, který v Sudetech vykrádal hroby. Byli chyceni pro rozsáhlou jinou trestnou činnost a jeden z nich to zkoušel uhrát na hlavu a v blázinci se přiznal, že má dva kamarády, kteří vzali na výlet dvě děvčata, potom posléze ještě nějakou třetí a že se ten výlet zvrtl a skončilo to neštěstím.

Čtěte také

Takže je zabili?
Podle něj ano, ale nikdy jim nic nebylo dokázáno. Faktem je, že on označil hroby, kde by měla být těla, a ty hroby byly prázdné. Ale z vyšetřovacího spisu je jasný, že s těmi rakvemi někdo těsně předtím manipuloval.

Pavlína Braunová byla folková zpěvačka a její tělo se dodnes nenašlo. Ani se vlastně neví, jestli se stala obětí trestného činu. Jednou z verzí bylo, že tenkrát emigrovala, že prostě v roce 1988 odešla do zahraničí. Ale je divné, že se po roce 1989 ani neozvala svým rodičům.
Tento případ by zasluhoval samostatnou řádnou revizi. Týden pečlivého čtení ze spisu. Neustále se přesvědčuji, že když si na to člověk udělá čas a netlačí na pilu, tak indicie naskakují. Někdy je má člověk před očima, jindy se stačí zeptat na příslušných místech, v některých případech úřady dobře spolupracují, v dalších bohužel ne. Takže já si v tomto případě myslím, že už Pavlína Braunová není mezi námi, ale mohla by se ještě najít nějaká spojitost.

Čtěte také

Byly Kriminalistické otazníky úspěšné? Jaké máte ohlasy čtenářů?
Na to, že byla kniha na pultech kvůli lockdownu vlastně jen 14 dní v předvánočním čase, tak byla velmi úspěšná a prodává se stále velmi dobře.

Co chystáte teď? Bude pokračování Kriminalistických otazníků?
Bude pokračování, nebudu přesně specifikovat o co půjde, ale určitě tam budou nezvěstní, protože se zajímám o okolnosti zmizení takových lidí. Do poslední chvíle jsem tajil, ale řeknu to tady, že mám také rozepsaný případ Ivana Roubala. Vím, že to teď běží v televizi, ale já už na něm dělám přes rok a na tu knížku se velice těším.

Ne každý ví, kdo to byl Ivan Roubal.
Byl to bestiální vrah, měl možná osm obětí. A já jsem pátral, těch obětí mohlo být možná devět či deset, ale dokázali mu, tuším, jen pět. On vraždil klidně i jen pro tisícovku, kvůli penězům. Jeho poslední dvojnásobná vražda mu vydělala asi 2,5 tisíce korun.

Ondřej Krotil ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Zapálený badatel, redaktor a spisovatel Ondřej Krotil prošel desítky tisíc stránek archivních dokumentů a ve své knize Kriminalistické otazníky předkládá čtenářům ty nejzajímavější kauzy, na které narazil. Případy, které dodnes nebyly spolehlivě objasněny, a jejichž pachatelé tím pádem zůstali nepotrestáni. Kriminální příběhy lákají lidstvo od nepaměti.

Přišel jste na něco nového i v tomto případě?
Díky Roubalovi jsem našel velice zajímavé informace o gangu, který se podílel na vykrádání kostelů v celých severních Čechách. Mluvil jsem i s děkany a z Národního památkového úřadu jsem zjišťoval přesně, co se ztratilo. A inventář, s tím, co popisoval Roubal, se opravdu shoduje. Takže jsem na správné stopě a bylo to ve velkém. Můžu říct, že se třeba ztratila biskupská stolice, jejíž hodnota byla v roce 1992 asi 5 000 000 korun, tedy neuvěřitelná částka.

A vy jste přišel na to, že v tom měl prsty Ivan Roubal?
Přímo on to ukradl a vyvezl do německého Landshutu, kde si to koupila jedna společnost, která vedla obchod se starožitnostmi. Ale ve skutečnosti to vedl člověk, který byl před rokem 1989 dvojitým agentem. Ale to už prozrazuji moc.

Čtěte také

Musíme říct, že vy nejste kriminalista. Spolupracujete v tomto směru s policií nebo jí předáváte vaše poznatky?
Samozřejmě, vše s policí konzultuji, necucám si to z prstu.

A využívají oni vašich vypátraných záležitostí?
Abych pravdu řekl, zatím jsme ještě nic nerozjeli. Protože většina případů, na kterých děláme, tak jsou buď promlčené nebo by se u některých muselo podávat trestní oznámení. A tam já mám trošku obavu, že kdybych zahltil policii, tak bych ji zbytečně možná zdržoval. Ale samozřejmě se stýkám s lidmi v oboru a vše konzultuji.

Celý rozhovor s badatelem Ondřejem Krotilem o nevyřešených kriminálních případech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související