V hradeckém kraji vzrostl loni počet vražd i celkově trestných činů, objasněnost naopak klesla

23. leden 2020 08:44

Policie v Královéhradeckém kraji zaznamenala loni devět vražd včetně pokusů, tedy o pět více než v roce 2018. Nejčastějším motivem byly osobní vztahy. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci krajské policie. Počet trestných činů v Královéhradeckém kraji vzrostl za loňský rok ve srovnání s rokem 2018 o víc než 400, míra objasněnosti naopak klesla skoro o 5 procent. 

Pokud máte z podobných čísel nepříjemný dojem, bát se nemusíte, tvrdí policisté. V kraji je podle nich bezpečno i dál, pokles objasněnosti může mít jednoduché vysvětlení.

Čtěte také

„Může být zapříčiněn tím, že se nepodařilo objasnit různé větší série, takže jsme objasňovali jednotlivosti," vysvětluje náměstek krajského ředitele Policie Jiří Karásek.

Jinými slovy - pokud policie chytí jednoho pachatele, který předtím vykradl patnáct rekreačních chat, má najednou objasněno patnáct trestných činů a statistika hned vypadá jinak, v případě loňského roku tedy ne tak příznivě.

Nejvyšší míra kriminality v přepočtu na obyvatele je na Náchodsku a na Trutnovsku, naopak nejnižší je na Rychnovsku.

A to přesto, že třeba oddělení v Solnici, které vzniklo v roce 2017, má napilno - tamní policisté řešili 232 trestných činů a bezmála 2 700 přestupků, asi dvacet procent z toho se týká cizinců. Ti se s kontrolami setkávají v poslední době častěji.

Náměstek policejního ředitele pro vnější službu Miroslav Kaplan vysvětlil proč.
„Je to s ohledem na nárůst cizinců, kteří zde u nás pracují. A důvodem je právě zjistit, jestli tady pracují legálně."

V celém kraji policisté zkontrolovali přes 23 tisíc cizinců a zahájili 133 správních řízení o vyhoštění kvůli nelegální práci.

Je potřeba ale také dodat, že i přes nárůst je počet trestných činů v kraji druhý nejnižší od roku 2014.

Policie by mohla pracovat ještě efektivněji, kdyby nemusela řešit problém, přetrvávající už několik let - aktuálně jí chybí skoro 90 lidí.

Čtěte také

Podle krajského ředitele Petra Petříka nemůže v některých ohledech Policie konkurovat soukromému sektoru.
„Upřímně řečeno nástupní plat, který byl v loňském roce 22 250 korun pro začínajícího policistu, není úplně to nejlepší."

A pak tu jsou i přísné testy, fyzické a hlavně psychologické - přijímacím řízením projdou zhruba tři z deseti uchazečů.

I když policistů není dost, dali si pro letošní rok konkrétní cíle. I kvůli nárůstu smrtelných dopravních nehod chtějí například být víc vidět na silnicích.

A chystá se i důkladnější sledování chování držitelů zbrojních průkazů, říká Miroslav Kaplan.
„Sledujeme, kdo jaké páchá přestupky. A jestliže páchá přestupky v občanském soužití, kdy může někoho napadat, potom by tyto drobné přestupky mohly přejít v nějaký závažnější trestný čin, protože je legálním držitelem zbraně. Čili není to zaměřeno proti držitelům zbraní, ale předcházet situacím, kdy by mohlo dojít ke zneužití legálně držené zbraně."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související