Poradíme vám, jak se zachovat při krádeži vozidla. Které údaje mohou pomoci policii v pátrání?

27. listopad 2019

Prevence odcizení vozidel, jak se zachovat při krádeži vozidla? Jaká auta bývají nejčastějším terčem zlodějů? Jak to provádějí? Údaje, které mohou napomoci nalezení vozidla. O co mají zloději největší zájem? Co z aut kradou? Jaké značky aut jsou v největším ohrožení?

Rady pro vás má por. Ing. Magdaléna Vlčková z Policie ČR v naší radioporadně.

Čtěte také

Vykradené automobily jsou bohužel na denním pořádku. Rozbité okénko, vytrhané kabely, sedačky a opěrky poškozené střepy - škoda způsobená vloupáním bývá v mnoha případech vyšší než cena toho, co si zloději z automobilu nakonec odnesou. Přesto však lidé na prevenci příliš nedbají a chovají se k autu jako k trezoru. Na zadních sedadlech či v zavazadlovém prostoru nechávají kabelky, notebooky a další předměty. To vše jsou spolu s navigacemi největší lákadla pro zloděje.

Krádežím svědčí anonymita větších měst. Trestné činnosti zde nahrává i vyšší koncentrace automobilů a samozřejmě i rozloha veřejných parkovacích ploch. Klienti hlásí vykradená auta nejen z ulic, ale také z podzemních garáží, uzavřených areálů firem, benzinových stanic či hotelových parkovišť.

Mladší auta jsou více v ohrožení

V nebezpečí jsou především vozidla mladší pěti let.

03230795.jpeg

V těchto novějších modelech je totiž umístěna řada moderních technologií, o které mají zloději zájem. Jedná se především o navigace a řídící jednotky, airbagy, xenonové světlomety či hliníková kola.

Data také ukazují, že nejčastěji vykrádaná jsou auta koncernu Volkswagen. Děje se tak samozřejmě z důvodu dominantního zastoupení těchto značek ve vozovém parku Čechů. Naopak nejméně zloděje zatím lákají japonské a korejské automobily.

Denní versus noční škody

K největšímu počtu krádeží dochází v nočních hodinách. Noční škody jsou obvykle páchány „čistěji". Ke krádežím dochází šetrnějším způsobem a odcizeny jsou pouze konkrétní díly. Pod rouškou tmy mají zloději více času a mohou se tak na svou práci lépe soustředit.

Naopak denní krádeže po sobě zanechávají „brutálnější následky na vozidle". Nejde pouze o škodu způsobenou ukradením věci, ale také o škody, které po takovém řádění zlodějů na automobilu zůstanou. Typicky se jedná o sedačky poničené a pořezané střepy z rozbitých oken, rozřezané výplně dveří, poškrábané palubní desky apod.

Prevence na prvním místě

Vykradení auta lze v mnohých případech předejít. Vozidlo zamykejte, kdykoliv se od něj vzdálíte.

Čtěte také

Všechny dveře pečlivě dovírejte, abyste předešli selhání centrálního zamykání, a tím neuzamčení celého vozu. Než vozidlo opustíte, zkontrolujte uzavření všech oken.

V interiéru automobilu nenechávejte žádné věci. I drobnosti jako držáky na navigace, nabíječky mobilních telefonů a mince mohou zbytečně lákat zloděje.

Při zabezpečování vozidla je vždy vhodná kombinace mechanických a elektronických systémů a dále např. pískování VIN kódu na skla vozidla.

Blanka Malá a por. Ing. Magdaléna Vlčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nezapomínejte také na přepravované předměty ve střešních boxech a na jízdní kola na nosičích.

Co dělat když už ke krádeži dojde?

V případě vykradeného vozidla kontaktuje asistenční službu, číslo na ni najdete na zelené kartě. Operátoři asistenční služby vám poradí, jak v této situaci postupovat. K vykradenému automobilu je nutné vždy přivolat Policii ČR, policejní protokol je podmínkou pro vyřešení hlášení pojistné události.

Celou radioporadnu s por. Ing. Magdalénou Vlčkovou z Policie ČR si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související