Vladimír Burjánek: Plyn

25. září 2022

Končí léto, které bylo poněkud zvláštní. Spousta lidí zaháněla i v největších vedrech myšlenku, jak to bude v zimě.  Jako mnozí, nechali jsme se před lety přesvědčit k ekologickému naléhání a kotel na uhlí vyměnili za plynový. I topení, vaření a ohřev vody máme na plyn.

Čtěte také

Zatímco soused vedle čudí v letitém uhelném kotli dodnes, současná situace mu nahrává dál k levnějšímu pokračování. Všechny rady o jednom svetru navíc a naopak o jednom či více stupních na termostatu méně, jsou zbytečné. Cenový tobogán u plynu i elektřiny znal jen cestu vzhůru.

Protichůdné názory odborníků se rojily jako včelí uprchlice z úlů. Nejčastější zprávou v médiích byla v létě informace, co zase zdražilo, kde budeme platit víc. Pocítil jsem to i na našem půlročním vyúčtování za plyn.

Čtěte také

Ačkoliv jsem za prvních šest měsíců ušetřil téměř sedm tisíc, navzdory tomuto přeplatku mi zvýšili zálohy na další období o pořádnou sumu.

Protože jsem měl dojem, že se náš dodavatel plynu stává spořitelnou, kam ukládáme finance navíc, určil jsem si výši záloh sám. Samozřejmě i s rizikem, že místo přeplatku mohu i doplácet. Na nesmyslně astronomické výše cen plynu a elektřiny je krátká i EU.

Jak to vypadá, blížící se způsob zimy bude nikoliv poněkud, ale určitě pro mnohé nešťastný.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.