Vladimír Burjánek: Tuc, tuc

26. září 2021

Jsem rád, když končí léto. Hasiči v naší vesnici totiž pořádají několikrát v létě, aby si vylepšili  rozpočet, venkovní taneční zábavy. No, taneční je silné slovo, neboť pohyby, které mladí předvádějí v přírodním areálu, mají do tance daleko. Nevím také, proč tyto kasapodniky hasiči pořádají, když jim obecní úřad všechny potřebné finance poskytuje. 

Je chválihodné, že dělají něco pro zabavení mládeže. Čert to vem, že při těchto produkcích polovina vesnice o sobotních večerech má ke klidnému spánku daleko.

Čtěte také

Přírodní areálek je sice na konci vsi, hned za řekou, ale hudební produkce je pokaždé v takové zvukové síle, že občané na postelích ve svých domovech mají pocit přímých účastníků zábavy.

Přes řeku se nese především zvuk basové kytary, která udává rytmus. Naše sousedka tomu říká tuc, tuc, tuc. U nejbližších domů se občas zaklepou i skla oken, když basák končí skladbu. Obyvatelé domů, které jsou nejblíže letním produkcím, si škodolibě občas přejí, aby přišel déšť a zábava se nekonala.

Což jim je málo platné, protože hasiči najdou náhradní termín. S polštáři na uších a zavřenými okny, mnozí i s ucpávkami v uších jsme přečkali letošní léto a v tomto ohledu se ani netěšíme na to další.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Háčkaři

    Při nedávné oblevě se u nás zvedla hladina Jizery. To je pokaždé signál pro místní, aby se šli podívat na most, co dělá voda.

  • Vladimír Burjánek: Tělesné tresty

    Naše generace zažila nejen doma, ale i ve škole tělesné tresty. Na základní škole se ukazovátko paní učitelky změnilo v rákosku, když se stala situace nezvladatelnou.

  • Vladimír Burjánek: Projekty

    Mám nápad, pronesl Jirka Vařejda silným hlasem, když jsme jako kluci seděli na schodech u kostela a nevěděli, co dělat. Půjdeme k sedlákům na jabka!

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.