Vladimír Burjánek: Projekty

14. únor 2021

Mám nápad, pronesl Jirka Vařejda silným hlasem, když jsme jako kluci seděli na schodech u kostela a nevěděli, co dělat. Půjdeme k sedlákům na jabka! A nápad jsme hned začali naplňovat. Postupem času jsme podle vlastních nápadů vymysleli, jak péci brambory ve vydlabaných pecích  na břehu řeky. Jak vyhrát, když se začala hra na četníky a zloděje. 

Čtěte také

Nebo jak nejlépe připravit plechovku s karbidem, aby rána z ní vystřelená, byla pořádná šupa. Případně jak na vorech, ledových krách přejet peřeje Jizery bez vykoupání. Prostě nápadů jsme měli spousty. Dnes se mi zdá, že nápady došly. Prostě nejsou, zato jsou PROJEKTY.

Projektem se v současnosti nazývá všechno. Kdekdo má projekt, dokonce několik projektů v zásobě, ačkoliv nemá ani kloudný nápad.

Čtěte také

Nejen kreativní producenti srší projekty, na projektech žijí hudebníci, zpěváci, umělci, ziskovky i neziskovky. Kdejaká hloupost se dnes prezentuje jako úžasný projekt.

Projektanti, kteří dělají ty opravdové projekty a vědí, co dají práce, jen mohou koulet očima. Co všechno se do pojmu, který oni dobře znají, schová i jaké nesmysly se vydávají za projekty. Přitom je to jen módní slovo. Některé velkolepé projekty nemají totiž ani cenu jednoduchého nápadu.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Mateřština

    Všichni možná známe Mezinárodní den dětí, Den země, svým průběhem proslul Mezinárodní den žen. Jsou ovšem také velmi zvláštní dny našeho, evropského i světového významu.

  • Vladimír Burjánek: Změny

    Když jsem se jako žák základní školy v šesté třídě učil ruská slovíčka, můj dědeček jen vždycky poznamenal: hlavně mluv tak, jak ti zobák narost. 

  • Vladimír Burjánek: Jména

    Sousedovic dcera přivede na svět brzy potomka. Krásná a radostná událost. Pryč jsou ty doby, kdy s pojmenováním bylo všechno převážně jasné.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.