Vladimír Burjánek: Být in

12. květen 2019

Kdysi se tomu říkalo jít s dobou. V módě, výrazových prostředcích, účesu, chalupě, novém autu, prostě ve všem. Dnes být in, znamená daleko širší spektrum, toho, co takový člověk musí obsáhnout. 

Od střídání aut až po střídání manželek například u pánů, atraktivní příjmení, pokud možno cizí u dam, být většinou singl, mít za sebou několik kosmetických operací a nejméně dv akrát za rok posílat selfíčko od moře z exotických oddychování.

To ale zdaleka není všechno

Do naší mluvy vniká tolik nových slov, že prarodiče mnohdy přestávají rozumět mluvě vnuků. To proto, že googlují, skypují, mailují, stahují aplikace, esemeskují, chatují a blogují Kdo neví, co je instagram, nebo twitter, jako by ani nebyl.

Kolik účtů na sociálních sítích máš, tolikrát jsi člověkem

Dnes nepřikládáme hojivé náplasti, ale tejpujeme, nekupujeme oblečení, ale outfit, dbáme na image. Nechodíme do krámů, ale do marketů, shoppů i hypermarketů. Hlavně nekoupit fake, ale jen originál. Kapsy máme narvané sim kartami, v hlavě piny od debetních i kreditních karet, protože platit cash je out.

Sociální síť facebook je přístupná z mobilu i z počítače. (Ilustrační snímek)

A tak se pomalu mnozí stávají kopiemi bláznivě letící doby s mylnou představou světovosti.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Telefon

    Dnešní mladí majitelé chytrých telefonů si jen těžko mohou představit dobu našeho dětství, kdy ve vsi byly třeba jen dva telefony. Byly to takové místní tiskové kanceláře.

  • Vladimír Burjánek: Svatby

    V rodinném albu máme spoustu historických fotografií. Rád si prohlížím ty svatební. I na nich je vidět, jak šel pokrok. Nastrojená babička s dědečkem v ateliéru.

  • Vladimír Burjánek: Moudra

    Když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky, opakoval mi mnohokrát tuhle lidovou moudrost můj chytrý strýček sedlák. A podle ní se také sám řídil.  Kravka byla prioritou. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.