Vladimír Burjánek: Svatby

2. prosinec 2018

V rodinném albu máme spoustu historických fotografií. Vždycky jsem si rád prohlížel ty svatební. I na nich je vidět, jak šel pokrok. Nastrojená babička s dědečkem v ateliéru ve skupinové fotografii s příbuznými. 

O dvacet let později šťastně se tvářící maminka s tátou, teta Marta a strýček Stanislav v uniformě finanční stráže i další příbuzní. Navíc máme i fotografie z příjezdu kočáry ke kostelu a obřadu v chrámu. Zažloutlé snímky svatby tety Fany a strýce Luboše, nebo já jak jsem na veselce ve vsi, kde jsem byl za mládence.

Tam se mě pozvaná vyhlášená kuchařka paní Jizerská zeptala, jak mi chutnala svíčková? A já popravdě přede všemi odpověděl, že naše babička vaří lepší.

Přípitek na svatbě

Při naší svatbě se už nechodilo do ateliéru a máme jen momentky ze svatebního dění a novinku, sadu barevných diapozitivů. Dvojsvatba našich dětí, dcery a syna je zvěčněna na krásných záběrech ze zámeckého interiéru a jak pokročila technika, bylo natočené i pěkné video. To zmizelo při rozvodech.

Z druhé svatby jednoho z dětí už je k dispozici samozřejmě video, ale i fotokniha s krásnými uměleckými snímky profesionála na hradě Kost. Tak jsem zvědav, jak bude svatební dokumentace pokračovat a s čím se setkáme při loučení se svobodou našich vnuků. Vedle selfíček, natáčení na mobily a třeba záběrů z dronů se možná objeví i další zázrak techniky.

Svateb ale nějak ubývá. Možná i proto, jak praví aforismus, že všechno co řeknete před svatbou, může být po ní, použito proti vám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.