Vladimír Burjánek: Válka

27. březen 2022

Ukrajinské téma je všude kolem nás. Když potkávám své vrstevníky, té generace dětí narozených na konci války, zní obvykle jedna myšlenka. Nikdy jsme si nepředstavovali, že na sklonku života zažijeme to, co nevědomky šlo kolem nás coby batolat. Obavu z války. 

Naše generace si také ještě hrála na vojáky. Nikdo nechtěl být Němec, všichni stáli o to, bojovat jako Rusové, nebo partyzáni. Ti, kteří nám potom přinesli svobodu Jaká ironie, že právě oni se stali v osmašedesátém okupanty.

Čtěte také

A nyní chtějí, po desítkách let míru v Evropě, upřít svobodu lidem, s kterými žili řadu let ve společném svazku. Na Ukrajině rachotí tanky, létají rakety, padají bomby, umírají vojáci i civilisté. Bezbranní - především matky s dětmi, ženy i staří lidé v obrovském chvatu utíkají ze svých domovů.

Naše země má s ruským vpádem svoji smutnou zkušenost. Současná situace je z vojenského i lidského hlediska mnohem horší a krušnější. Ve světě se rychle rozlila vlna obrovské solidarity s Ukrajinou. Všichni rozumní lidé si přejí mír. Došlo, bohužel opět na smutnou pravdu, že mír se sjednává válkou.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Myš

    Zavírejte domovní dveře, na podzim se myši stěhují do baráku, nabádal nás pokaždé dědeček a svůj požadavek i kontroloval. Připomněl jsem si jeho slova o letošním podzimu. 

  • Vladimír Burjánek: Koberec

    Není nad to, když každý dělá to, co umí. I vysoká vzdělání nejsou totiž zárukou toho, že si ten či onen člověk se vším poradí. Pokud pomineme lidi, kteří si poradí se vším.

  • Vladimír Burjánek: Kradači

    Jakýkoliv druh zlodějiny se mi nelíbí a odsuzuji ho. Chmatákům říkám kradači.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.