Vinná klobása na rajčatech a černém pivu. Pochoutka stočená do spirály osloví každého strávníka

Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme. Existují teorie o tom, že by vinná klobása mohla být českou sestrou klobásy bavorské. V každém případě je u nás velmi oblíbená.

Název vinná klobása napovídá, že jednou z ingrediencí je víno. Odborníci doporučují bílé víno s jemnou příchutí muškátu. A to z toho důvodu, že tato chuť ladí i s kořením, které se do směsi přidává. Základem je ale vždy kvalitní maso.

Ingredience
  • 800 g vinné klobásy
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika - kapie
  • 1 žlutá paprika
  • česnek
  • 200 g konzervovaných krájených rajčat
  • 150 ml černého piva
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • olej
  • sůl
  • pepř

I když současná legislativa umožňuje firmám experimentovat, je lepší držet se osvědčené tradice. Základ by měl tedy obsahovat 15 procent hovězího masa, 50 procent tučnějšího vepřového masa, 10 procent libového masa z kýty nebo z plece. Z koření je důležitý muškátový ořech a květ a citronová kůra. A samozřejmě žemle nebo veka v přiměřeném množství.

Střevo na vinnou klobásu je tenčí než například to, do kterého se plní směs na buřty. Má průměr 20 mm, to znamená, že skopové střívko je nejvhodnější. Vinná klobása se dále tepelně nezpracovává, je to polotovar. Jen se zachladí a poté co nejrychleji putuje ke spotřebitelům.

Pozor na nákup vinné klobásy v umělém střívku. Pravá vinná klobása se vždy plní do střívka přírodního, nejlépe skopového o průměru cca 20 mm, které je lesklé, křehké a pružné.

Postup:
Vinnou klobásu rozdělíme a stočíme do spirály, propíchneme špejlí a z obou stran krátce osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova. Pak klobásu odložíme stranou.
Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriku nakrájenou na proužky, prolisovaný česnek a 5 minut restujeme. Poté přilijeme konzervovaná rajčata a pivo, přidáme lístky tymiánu, dochutíme solí, špetkou pepře a dusíme 20 minut.
Necháme zredukovat do mírného zhoustnutí.
Směs přendáme do zapékací mísy, položte na ni připravené šneky a zapečeme čtvrt hodiny v troubě předehřáté na 180 °C.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka