Žampióny s vinnou klobásou. Vyzkoušejte netradiční spojení chutí, vůní i barev. Nebudete litovat

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Žampióny s vinnou klobásou. Vyzkoušejte doma netradiční spojení chutí, vůní i barev (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme. Existují teorie o tom, že by vinná klobása mohla být českou sestrou klobásy bavorské. V každém případě je ovšem u nás velmi oblíbená.

Název vinná klobása napovídá, že jednou z ingrediencí je víno. Odborníci doporučují bílé víno s jemnou příchutí muškátu.

Vinné klobásy

A to z toho důvodu, že tato chuť ladí i s kořením, které se do směsi přidává. Základem je ale vždy kvalitní maso.

Suroviny:
žampiony 12 kusů, 1 cibule, 250 g vinné klobásy, česnek, polotvrdý sýr - Eidam nebo Niva, olej, petrželka nebo řeřicha

Postup:
Žampionové hlavičky očistěte, odkrojte nožičky a odložte je.
Cibuli nakrájejte společně s nožičkami žampionů najemno.
Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s nožičkami žampionů v něm zlehka osmahněte.
Vinnou klobásku vymačkejte ze střívka, smíchejte ji se stroužkem prolisovaného česneku a přidejte na pánev k cibuli. Zlehka osmahněte a směsí plňte žampionové hlavičky.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Na každou hlavičku navršte kopeček nastrouhaného sýra a vložte do trouby na 20 minut zapéct.
Na závěr vše dozdobte čerstvou řeřichou nebo petrželkou.

Proč se na houby musí chodit do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro svůj život totiž potřebují úzký vztah se speciálním lesním prostředím, které se na zahrádce vytváří poměrně těžko.

Výjimky: žampiony nebo hlíva ústřičná

Přesto jsou houby, které známe spíše z nákupního než houbařského košíku. Například žampiony, houby shiitake nebo hlíva ústřičná. Tyto houby mají své místo v jídelníčku, obsahují řadu látek důležitých pro naše tělo.

žampiony

O houbách se mluví jako o mase chudých, protože obecně mají velký nutriční index.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Z Frenštátu do pohádky. Stačí věřit na dobré konce.

Veronika Sedláčková, moderátorka ČRo Plus

Pohádka o Raškovi

Pohádka o Raškovi

Koupit

Jiří Raška vyhrál na olympijských hrách v Grenoblu 1968 zlatou olympijskou medaili. Spisovatel Ota Pavel úspěch popsal v nezapomenutelné Pohádce o Raškovi. Čte Oldřich Kaiser