Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Červená čočka s klobásou prý přináší do domácnosti štěstí i peníze

Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl sice pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale hlavně má neskutečně mnoho podob a možností využití. 

Ingredience
  • 3/4 hrnku červené čočky
  • 1 větší klobása pikantní
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • zeleninový vývar
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • chilli podle chuti
  • olej

Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit červenou čočku, která je poměrně rychle vařená, spolu s klobásou podle našeho receptu. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie. Většina této energie pochází z proteinů a sacharidů, protože čočka obsahuje jen málo tuků.

Čočka je velmi bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které jsou velmi důležité pro mladé ženy. Železo a kyselina listová pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Postup:
Mrkev a cibuli nakrájíme na kostičky, celer nastrouháme na jemno a klobásu nakrájíme na větší kousky.
Na oleji orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme klobásu a po opečení vmícháme mrkev a celer. Já jsem trochu cibule a klobásy odebrala na polití, ale není to nutné.
Po krátkém opečení přisypeme čočku, koření a podlijeme vývarem. Podléváme postupně a po chvilkách mícháme.
Vaříme cca 15-20 minut do změknutí čočky a mrkve. Před koncem vaření vmícháme utřený česnek a čočku dochutíme. Podáváme s chlebem.

Luštěniny vám doma vydrží dlouhou dobu. Když dostanete chuť, stačí sáhnout po vhodném sáčku nebo konzervě ve spíži.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?