Eintopf. Jídlo z jednoho hrnce patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě. Zkuste čočkový!
Eintopf si spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdete ho i v kuchyni francouzské, polské či americké. U nás, kde jsme byli zvyklí mít na talíři zvlášť maso, knedlíky a omáčku, se tento výraz někdy používal jako trochu hanlivé označení pro jídlo míchající všechno dohromady. V tom je ale právě podstata a kouzlo eintopfu.
Všechny jednotlivé suroviny se buď najednou nebo postupně dají do jednoho velkého hrnce nebo pekáče - podle toho, zda eintopf vaříme, dusíme nebo pečeme - a podle konkrétního pokrmu se půl až tři hodiny nechají pomalu připravovat.
Tím, že se všechny suroviny upravují společně, se jejich chutě a vůně navzájem prolnou a výsledkem je velmi chutné a aromatické jídlo.
Suroviny:
300 g zelené čočky, 1,5 litru hovězího nebo kuřecího vývaru, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 2 brambory, sůl, pepř, 1⁄2 žičky sušeného tymiánu, 3-4 uzené paprikové klobásy, 1 lžička slunečnicového oleje, 2 cibule, 1 lžíce medu, 3 lžíce červeného vinného octa
Postup:
Zelenou čočku namočte den předem, bude lépe stravitelná. Pokud spěcháte, lze namáčení vynechat. Po namočení čočku slijte, propláchněte a dejte vařit s vývarem. Vařte 15-20 minut, aby byla čočka na skus.
Oloupejte mrkev a nakrájejte ji s celerem a bramborami na kostičky. Nakrájenou zeleninu přidejte k čočce, dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Vařte dalších 10 minut.
Klobásky nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm, opečte je na oleji a pak dejte stranou. Na zbytku tuku opečte na plátky nakrájenou cibuli.
Jakmile je čočka hotová, přidejte opečenou klobásu s cibulkou. Eintopf ochuťte medem a octem.
Do eintopfů jsou vhodné všechny druhy mas, občas i uzeniny. Ze zeleniny se hodí především pevnější druhy, většinou se přidávají ještě brambory, rýže nebo fazole. Nesmíme zapomenout na bylinky, koření a vývar.
Výhodou jídla z jednoho hrnce je obvykle jednodušší vaření - hlavně při něm hodně krájíme.
Související
-
Guláš s červenou čočkou. To je bezmasá pochoutka pro všechny vegetariány. A nejen pro ně!
Asi každý z vás už někdy vařil guláš a říkal si, jak je možné, že v hospodě je tmavý a silný a doma se to nedaří. O kvalitě a barvě guláše rozhoduje základ - cibule a olej.
-
Zeleninové ragú s červenou čočkou a těstovinami. To ve staré francouzštině značí nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení.
-
Čarujeme s (ne)obyčejnou čočkou. Udělejte si ji po indicku
Když v bibli Ezau vyměnil s bratrem Jákobem prvorozenectví za mísu čočky, měl pořádný hlad, ale také rozum. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale má mnoho podob a možností.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.