Eintopf. Jídlo z jednoho hrnce patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě. Zkuste čočkový!

Eintopf si spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdete ho i v kuchyni francouzské, polské či americké. U nás, kde jsme byli zvyklí mít na talíři zvlášť maso, knedlíky a omáčku, se tento výraz někdy používal jako trochu hanlivé označení pro jídlo míchající všechno dohromady. V tom je ale právě podstata a kouzlo eintopfu.

Všechny jednotlivé suroviny se buď najednou nebo postupně dají do jednoho velkého hrnce nebo pekáče - podle toho, zda eintopf vaříme, dusíme nebo pečeme - a podle konkrétního pokrmu se půl až tři hodiny nechají pomalu připravovat.

Tím, že se všechny suroviny upravují společně, se jejich chutě a vůně navzájem prolnou a výsledkem je velmi chutné a aromatické jídlo.

Suroviny:
300 g zelené čočky, 1,5 litru hovězího nebo kuřecího vývaru, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 2 brambory, sůl, pepř, 1⁄2 žičky sušeného tymiánu, 3-4 uzené paprikové klobásy, 1 lžička slunečnicového oleje, 2 cibule, 1 lžíce medu, 3 lžíce červeného vinného octa

Postup:
Zelenou čočku namočte den předem, bude lépe stravitelná. Pokud spěcháte, lze namáčení vynechat. Po namočení čočku slijte, propláchněte a dejte vařit s vývarem. Vařte 15-20 minut, aby byla čočka na skus.
Oloupejte mrkev a nakrájejte ji s celerem a bramborami na kostičky. Nakrájenou zeleninu přidejte k čočce, dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Vařte dalších 10 minut.
Klobásky nakrájejte na kolečka o šířce 1 cm, opečte je na oleji a pak dejte stranou. Na zbytku tuku opečte na plátky nakrájenou cibuli.
Jakmile je čočka hotová, přidejte opečenou klobásu s cibulkou. Eintopf ochuťte medem a octem.

Do eintopfů jsou vhodné všechny druhy mas, občas i uzeniny. Ze zeleniny se hodí především pevnější druhy, většinou se přidávají ještě brambory, rýže nebo fazole. Nesmíme zapomenout na bylinky, koření a vývar.

Výhodou jídla z jednoho hrnce je obvykle jednodušší vaření - hlavně při něm hodně krájíme.

Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.