Guláš s červenou čočkou. To je bezmasá pochoutka pro všechny vegetariány. A nejen pro ně!
Asi každý z vás už někdy vařil guláš a říkal si, jak je možné, že v hospodě je takový tmavý a silný a doma se to nedaří. O kvalitě a barvě guláše rozhoduje správný základ - tedy cibule a olej. Maso je až na druhém místě.
Na pánvi rozpálíme olej. Cibuli nasypeme do pánve a necháme ji pomalu orestovat až do tmavě hnědé barvy. Není třeba ji v první fázi ani míchat. Pokud se nám zdá, že máme oleje hodně, můžeme jej odlít a použít na přípravu jiného pokrmu.
V okamžiku, kdy už začne cibule tmavnout, je třeba se základem míchat a pečlivě hlídat. Velmi rychle může cibule zčernat a zhořknout. A právě ta tenká hranice mezi tmavě hnědou a spálenou cibulí rozhoduje o barvě a chuti guláše.
Suroviny:
2 lžíce řepkového oleje, 1 cibule, 700 g brambor, 4 mrkve, 2 petržele, 2 stroužky česneku, 2 lžíce červené kari pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 100 g červené čočky, malý svazek koriandru, sůl, bílý jogurt nebo zakysaná smetana
Postup:
Olej rozpálíme ve velkém hrnci, vsypeme cibuli nakrájenou najemno a opékáme 3-4 minuty. Pak přisypeme brambory nakrájené na kostky, mrkev a petržel - obojí pokrájené na tenká kolečka, a později i česnek. Opékáme asi 7 minut, aby vše lehce zezlátlo. Přidáme kari pastu, promícháme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a přiklopené necháme 15-20 minut povařit. Nakonec vsypeme čočku a vaříme asi čtvrt hodiny, aby změkla a guláš zhoustl. Vmícháme většinu koriandru a lehce osolíme. Podáváme s kopečkem jogurtu nebo lžící zakysané smetany a ozdobené koriandrem.
Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?
Související
-
O barvě guláše rozhoduje tmavý základ – naučte se ho s námi!
Asi každý z vás už někdy vařil guláš a říkal si, jak je možné, že v hospodě je takový tmavý a silný a mně se to nedaří. O kvalitě a barvě guláše rozhoduje správný z...
-
16.6. Vaříme s Habadějem pikantní guláš
Zdena Kabourková spolu s Jaroslavem Runštukem uvařili při Dni s rozhlasem báječný guláš.
-
Gulaš (Gulaschfleisch) podle Magdaleny Dobromily Rettigové!
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya“ (stádo h...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.