Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná. 

Suroviny:
4 plátky vepřových kotlet, 100 g žampiónů, 100 g slaniny, 100 ml smetany, 1 lžíce sladké mleté papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžička hladké mouky, 1 cibule, voda, pepř, sůl

Postup:
Kotlety na okraji nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, prudce opečeme z obou stran na sádle, pak je vyjmeme
Na sádle po opékaní kotlet osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a na plátky pokrájené žampiony, zprudka vše opečeme
Vše zaprášíme sladkou a pálivou paprikou, podlijeme troškou vody, vložíme opečené kotlety a dusíme do měkka
Když jsou kotlety měkké, šťávu zaprášíme moukou, nalijeme smetanu, provaříme a necháme zhoustnout
Jednotlivé porce masa servírujeme hojně přelité omáčkou.

A vepřové kotlety na smetaně se žampióny jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.