V Královéhradeckém kraji začaly zápisy do mateřských škol. Po dvou letech mohou děti přijít osobně

4. květen 2022 07:51

V tomto týdnu začaly v Královéhradeckém kraji zápisy do mateřských škol. Například Trutnov nabízí zhruba 220 volných míst, Náchod necelých 170. Po dvou letech se děti mohou zápisů opět účastnit přímo na místě. Platí to i pro jednu z mateřských školek v Náchodě. 

Čtěte také

Do Mateřské školy Vančurova v Náchodě právě k zápisu přichází mongolská maminka Mung-cel-meg s dvouletým synem. Přestože jsou cizinci, mohou se hlásit ve stejném termínu jako české děti. Mají totiž jiné vízum než například děti z Ukrajiny.

Potvrzuje to ředitelka mateřské školy Miroslava Weissová. „Tady je to jinak, protože chlapec je mongolské národnosti, narozený v Čechách a maminka tady má pracovní vízum a je u nás zaměstnaná."

Čtěte také

Tato maminka z Mongolska pracuje už pět let v Česku, žije tady se svým synem a sestrou. Právě ony dvě se střídají v hlídání malého chlapce. Nástup dítěte do školky by jim moc pomohl.

Při našem povídání nahlíží Miroslava Weissová do vyplněné žádosti a je ráda, že na zápisy chodí rodiče s dětmi osobně. V předchozích dvou letech to kvůli epidemické situaci nebylo možné. „Tohle byl problém u těch distančních zápisů. Některé ty žádosti byly velmi špatně čitelné."

Čtěte také

Při osobním pohovoru se ředitelka maminek ptá na dovednosti dítěte. V případě, kdy ale rodiče nemluví česky, to není úplně snadné.

Žádost této maminky a jejího syna je zaevidovaná. Konkrétně tato školka letos může přijmout až 19 dětí. Měly by splňovat alespoň základní požadavky. Například věkovou hranici tří let. „Podle vyhlášky o předškolním vzdělávání je ta hranice stanovena od tří let. Ale samozřejmě, pokud vznikne volná kapacita, tak je možnost přijmout i děti mladší."

Zápisy do mateřských škol v květnovém termínu se netýkají ukrajinských dětí. Pro ty bude zápis až v červnu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související