V Lišákově doupěti se nespěchá. Lesní mateřská školka v Hořicích žije v souladu s přírodou

26. červen 2018 10:27

Kousek od  lesa, na dosah od Masarykovy věže samostatnosti v Hořicích, za žlutými vraty ve velké zahradě stojí mongolská jurta a malý domek. Jsme v Lišákově doupěti, v lesní mateřské školce v Hořicích. 

Ve stínu třešňových stromů předškoláci právě poznávají jednoduché výtvarné a řemeslné základy, z jiného koutu se nesou tóny z xylofonu, v dalším stínu si děti vybudovaly malý třešňový obchůdek. A čepuje se tam i domácí třešňové osvěžení. Za ohradou zvědavě vykukují kamerunské ovce, které k hořické lesní školce patří.

Sousedská slavnost, kterou v Lišákově doupěti připravili pro lidi ze sousedství, i pro rodiče s dětmi z širokého okolí, byla navzdory horkému dni příjemná. Unavená liščata si mohla kdykoliv odpočinout na lehátkách pod dozrávajícími třešněmi.

Z Hořic, z Jičína, z Velkého Vřešťova, z Bukoviny, z Kanic, od Pecky nebo z Jeřic, z těchto míst přivážejí rodiče své ratoleti do Lišákova doupěte.

V zahradě hořické lesní školky

„Založit lesní školku nás napadlo před třemi roky. Domluvila jsem se s maminkami, které z nějakého důvodu nedávaly své děti do běžných kamenných školek. Teď tu máme třináct předškoláků," říká pedagožka Kateřina Nováková.

Centrum Lišákova doupěte, mongolskou jurtu ovládlo teplo, proto je teď dětem nejlíp venku ve stínu, kde si hrají i odpočívají. Jurta slouží jako útočiště za deště, ale také v zimě, kdy se dá uvnitř zatopit.

Před jurtou si můžete přečíst Lišákova pravidla, která děti sestavily s průvodkyněmi, i s přespěním rodičů.

Podle Kateřiny Novákové patří k těm vůbec nejdůležitějším pravidlo, které napovídá: Na všechno máme čas, nespěcháme.

V hudební dílně v Lišákově doupěti

„Myslím si, že na předškolní děti se nemá v žádném případě spěchat. Naše školka má teď otevřeno tři dny v týdnu, v příštím roce zvažujeme čtyřdenni provoz. Možná to na první pohed tak nevypadá, ale lesní školka je specifická tím, že celodenní pobyt venku je fyzicky celkem náročný jak pro děti, tak pro průvodce," dodává Kateřina a ještě upozorňuje, že vedle v ohradě bydlí kamerunské ovce, které na první pohled vypadají spíš jako kozy. „Přes zimu na sobě mají hustší srst a na jaře "oprší". Jinde je chovají pro maso, tady u nás je máme pro radost."

Hned po červnové Sousedské slavnosti začala v Lišákově doupěti výstavba dřevěné pergoly, která bude sloužit jako jídelna i kuchyň, přibude i vojenský stan jako odpočívárna.

„Slunná zahrada sice nabízí i stinná místa, ale chceme, aby děti měly ucelený prostor, kde si budou moci odpočinout kdykoliv se jim zachce," informuje Kateřina Novotná o nejaktuálnějších změnách v Lišákově doupěti.

Ze Sousedské slavnosti v Lišákově doupěti
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související