V Jičíně se zaplňují mateřské školy. Přibývá dětí a radnice má v plánu postavit školku novou

4. červen 2017

Jičínské mateřské školy hlásí stále víc dětí. Stoupá počet těch dvouletých a dětí, které rodiče vozí z okolních obcí. Radnice začíná situaci řešit. Má v plánu postavit novou školku a zvýšit tak kapacitu míst. Vyrůst by měla do tří let.

V Jičíně je celkem pět mateřských škol, které navštěvuje více než 600 dětí. K zápisu letos přišlo rekordně dvouletých.

„Ta situace v Jičíně začíná být trochu složitější než před 5 - 10 lety, kdy jsme tady měli málo dětí. To byl obecný trend v celé republice, protože ta populace nebyla. Teď se zase ten převys z mateřských škol začíná projevovat i na základních školách. A začínáme trošku pociťovat nedostatek míst. Zatím jsme si poradili, máme nějaké rezervy, ale uvidíme jak se to bude chovat dál," říká Miroslav Kazda, vedoucí odboru školství Městského úřadu v Jičíně.

A dodává, že hlavní problém je v tom, že přibývá dětí z okolních obcí. Rodiče mají práci v Jičíně a proto chtějí, aby jejich děti chodily do jedné z jičínských školek.

Čtěte také

Proto se úřad obrátil na starosty blízkých měst a obcí : „Je to takový okruh. A paní ředitelky mateřských školek nám sdělily, že mají v současné době celkem 61 volných míst. Takže my bychom byli určitě rádi, kdyby rodiče místo do Jičína, dali své děti tam."

Dítě ve školce. Ilustrační foto

Rodiče mají možnost si školku vybrat. A pokud má jimi zvilená mateřinka místo, dítě přijme. Ale kapacita už začíná být plná.

„Protože si myslíme, že to nebude stačit, proto je tady projektová dokumentace na novou školku. Uvidíme, jak to bude v roce 2020. Podle demografů, měl ten boom už dávno skončit. Už dávno se mělo rodit daleko méně dětí. Ale loňský rok, jak jsem koukal na stránkách Českého statistického úřadu, tak je tam napsáno, že šestý rok za sebou stoupl počet narozených dětí," nastiňuje jičínský místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín plány na příští roky.

Objekt by měl vyrůst nejpozději do roku 2020. A rodiče budou mít možnost sem umístit i dvouleté děti.

Spustit audio