Nejpozději za čtyři roky by mohli mít v Třebechovicích pod Orebem novou moderní školku

11. červen 2018 10:25

Zhruba 40 milionů korun investují v Třebechovicích pod Orebem do výstavby dvou nových pavilonů mateřské školy. Ty by měly nahradit stávající, více než 40 let starou budovu, která už nevyhovuje moderním trendům. Plánovaná stavba je rozdělena na dvě etapy a vše by mělo být hotovo nejpozději v roce 2022.

Třebechovická mateřská škola má v současné době tři pracoviště s celkovou kapacitou 217 dětí. V budově na Heldově náměstí bude radnici končit nájemní smlouva a tak se zastupitelé začali zabývat otázkou opravy hlavního objektu v Tyršově ulici.

„Důkladnějším prozkoumáním objektu se ale ukázalo, že rekonstrukce tohoto objektu, který pochází z let 1975-6, je tak složitá a tak ekonomicky nevýhodná, že bude lepší tento objekt zdemolovat," říká nezávislý starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Něměc.

Na místě stávající budovy vyrostou dva propojené pavilony, každý s kapacitou 96 míst. Stavět se bude ze dřeva a to hlavně z důvodu rychlosti výstavby.

Nová Mateřská školka v Kladně

Děti se tak do budoucna dočkají lepšího komfortu, říká ředitelka Mateřské školy Alena Jeremiášová: „Budou tam třídy po 24 dětech. A u každé třídy bude herna a zvláštní místnost pro lehátka. Takže odpadne rozdělávání lehátek. A bude to vše nově uspořádáno tak, aby byly děti v bezpečí, nemohly nikam utéct, vše bude pod jedním zámkem."

Výstavba prvního pavilonu bude stát 20 milionů korun. Vedení města se bude snažit získat nějaké peníze pomocí dotačních titulů.

Příprava stavby je v plném proudu, říká starosta Třebechovic pod Orebem Jiří Němec: „Nyní pracujeme na projektu, který by měl být hotov do konce letošního roku. Mělo by být vydáno patřičné stavební povolení. S realizací první poloviny tohoto projektu počítáme v příštím roce."

Třebechovická mateřská škola v Tyršově ulici by měla mít po dokončení obou etap výstavby kapacitu 192 míst a bude schopna přijímat i dvouleté děti.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související