Holinky jsou základní vybavení dítěte pro lesní školku. Tráví hodně času venku a za každého počasí

14. březen 2022

Radioporadna nás dnes vezme do školky a také do lesa. S přicházejícím jarem totiž někteří rodiče začínají řešit do jaké mateřské školy přihlásí své děti. Takovou zajímavou alternativou může být právě i lesní školka. Na co se v ní připravit, jaké jsou její výhody a naopak nevýhody? Jsou děti vyrůstající venku a v přírodě zdravější? Nemají problémy se vstupem do klasické školy?

Lucie Kubíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lucie Kubíčková, členka Asociace lesních mateřských škol, hovoří v naší radioporadně o výhodách a nevýhodách tohoto typu vzdělávání dětí.

Ve městě jsme odloučeni od přírody. My se snažíme, aby to tak nebylo. Moc se mi líbí pracovat v lesní školce a vést děti k přírodě.
Lucie Kubíčková, členka Asociace lesních mateřských škol

U nás v lesní školce mají děti jako základní vybavení holiny, protože trávíme hodně času venku, a to za každého počasí. Takže holinky jsou nedílná součást vybavení dítěte z lesní školky.

Co je podle vás úplně nejpodstatnější na této formě vzdělávání? K čemu slouží mateřská škola jako taková?
Mateřská škola slouží určitě k tomu, aby si dítě užilo co nejvíce svět a aby si při tom prožívání mělo možnost také něco naučit. Zaměstnanci lesní školky, který pracuje s dětmi, říkáme průvodce, protože opravdu jeho náplní je provádět děti danými situacemi a svojí zkušeností ho něco naučit.

Čtěte také

Jde o takový první kontakt bez rodičů, takže také určitá možnost socializace?
Ano, první kontakt bez rodičů je velmi podobný v jakémkoliv zařízení. Prostě když dítě poprvé mamka nechá ve školce, tak přicházejí nějaké smutky. Ale řekla bych, že velkou výhodou u nás v lesní školce je, že mám smíšenou skupinu smíšenou, takže starší děti vezmou do party, když to tak řeknu, toho nováčka, postarají se o něj a vše mu ukážou.

Je běžné, pokud se nováček rozbrečí, tak mu sami děti řeknou, ani mi dospěláci to nemusíme dělat, tobě se stýská, viď? A když ho takto obejme a provede ho školkou věkově bližší parťák, tak je to potom pro dítě snadnější.

Holinky

První lesní mateřská školka byla založena v Dánsku v roce 1954, u nás lesní školky dostaly legislativní podporu v roce 2016. A mám pocit, že za tu dobu získávají stále větší oblibu.
Zájem o tuto formu vzdělávání je opravdu značný. Je to takový aktuální trend a vzniká spousta nových lesních školek a také klubů.

Čtěte také

Jak vypadá takový den v lesní mateřské školce? Na co se připravit?
Určitě dítě připravit na pobyt venku, který je zcela běžný. Pokud opravdu, jak říkáme, nepadají trakaře, nebo není velká vichřice, to je problém, jinak dítě zůstává venku až do oběda. Rodiče se rozloučí, následuje ranní kruh, nějaká organizovaná část dne. A potom už volná hra a vycházka do lesa, kam chodíme každý den.

Co když přijde velký vítr, který dovede pěkně potrápit?
Snažíme se sledovat předpověď počasí a být na vše připraveni. A připravit na to třeba i rodiče, že se může následující den třeba měnit program. Když je vítr velký, opravdu nebezpečný a hrozí třeba pády větví nebo i stromů, tak určitě neopouštíme zázemí naší zahrady, kterou máme bezpečnou.

Čtěte také

A někdy, když je čas se na to připravit dostatečně dopředu, tak plánujeme například návštěvy různých institucí. Divadlo, muzeum, hvězdárnu, třeba i návštěvu u někoho doma.

Spisovatel, archeolog a pedagog Eduard Štorch říkal, že žijeme odloučeni od přírody a od přirozeného způsobu života. Souhlasíte s ním?
Pobytem v klasické školce nebo životem ve městě jsme odloučeni od přírody. My se snažíme, aby tomu tak nebylo. Moc se mi líbí pracovat v lesní školce a vést děti k lásce k přírodě.

Pavla Kindernayová a Lucie Kubíčková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor Pavly Kinderanyové s Lucií Kubíčkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související