Uprchlíci na Rozkoši, očkování vakcínou Novavax a repliky vybavení do bunkrů. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V Česku dochází ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Někteří tak přechodný domov nachází ve společenských místnostech domovů pro seniory, turistických ubytovnách nebo kempech. Platí to třeba i pro Autokemp Rozkoš u České Skalice.

V autokempu je ubytovaných pět desítek utečenců. Vedení městského autokempu jim poskytlo to nejlepší, co má k dispozici. Tedy 3 apartmány, které mají kapacitu 12 míst, utečenců v nich teď žije 17. A potom lidé z Ukrajiny dostali k dispozici 12 chatek se sociálním zařízením, ve kterých si mohou uvařit nebo se třeba osprchovat.

Čtěte také

V celém Česku pokračuje očkování novou vakcínou proti covidu-19 od společnosti Novavax. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se touto dvoudávkovou proteinovou vakcínou očkuje třetí týden. Jaký je o ni zájem zjišťoval reportér Jakub Vik.

V Královéhradeckém kraji si pro vakcínu od společnosti Novavax přišly nízké stovky zájemců. Z toho drtivá většina do hradecké fakultní nemocnice. Tam tuto proteinovou vakcínu začali podávat v pátek 11. března, to si pro ni přišlo zhruba 70 osob.

Na následující pátky, kdy právě možnost očkování touto vakcínou nemocnice nabízí, byl počet objednaných ještě nižší. V dalších termínech už budou zdravotníci podávat i druhé dávky této očkovací látky.

Čtěte také

V Červeném Kostelci na Náchodsku v garáži rodinného domu vznikají stovky replik zbraní a válečného vybavení z období třicátých let minulého století. Jsou určené pro muzejní objekty z dob československého opevnění. Vyrábí je jeden jediný muž, jehož práce je v poslední době stále víc a víc vyhledávaná.

David Beneš stojí právě u soustruhu a vytváří repliku do dalšího pěchotního srubu historického československého opevnění. „Teď zrovna vyrábím repliky protidýmových a protiprašných filtrů, které byly součástí vybavení filtrovny.“

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.