Od sklepů až po věž. Nová prohlídková trasa zámku Hrádek u Nechanic nabídne zájemcům hluboké zážitky

1. duben 2022

Na hradech a zámcích začíná letošní turistická sezóna. A platí to i o zámku Hrádek u Nechanic, což je takový úžasný kousek Anglie na východě Čech. V bývalém letním sídle Harrachů se tedy otevřou brány návštěvníkům a my jsme ještě stihli pozvat kastelána zámku Martina Rejmana.

Těšíte se na novu turistickou sezónu? Až to zase vše vypukne? Máte klidné spaní?
Spaní je klidné a těšíme se velmi, protože návštěvníky jsme naposledy přivítali v našem zámku na konci října. Takže jsme je téměř půl roku neviděli. Musím říct, že na začátku sezóny je vždy obrovské nadšení, že ukážeme zase něco nového. Děláme vše pro to, aby se návštěvníci u nás cítili co nejlépe.

Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže je opravdu vše připraveno? Všech 995 oken je vyleštěných?
Já se přiznám na rovinu, všechna úplně ne. Trápí nás hodně absence, máme hodně nemocných lidí v týmu, ale i tak zvládáme. Nejde ovšem jen o okna, ale to je příprava veškerého dřevěného obložení, mobiliáře, musíme proškolit průvodce, do toho aktualizovat informační systém a v neposlední řadě jsme se minulou neděli rozhodli uspořádat dobrovolnickou brigádu, kdy nám široká veřejnost přišla do parku pomáhat uklízet větve po vichřici. I touto cestou bych všem ještě jednou moc rád poděkoval.

Nejznámější u nás natáčená pohádka byla Princ a Večernice. A letos by se na Hrádku měla točit pohádka, která v televizi poběží o Vánocích.
Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic

S jakými novinkami letos do sezóny vstupujete?
To bych nebyl já, abych zase nepřišel s něčím novým. Například se nám změnila trošku návštěvní doba, takže poprosím návštěvníky, aby se podívali na naše oficiální webové stránky a zkontrolovali, jak to je. Asi největší změnou je, že jsme zkusili propojit návštěvnickou trasou dohromady sklepy a věž. Jmenuje se Od sklepů po věž a budeme ji chodit celé prázdniny, to znamená, že ji návštěvníci budou moci navštívit od července do srpna. Věřím, že to bude zážitek, vystoupat od nejnižších spodních pater našeho zámku až na téměř 30 metrů vysokou věž.

Čtěte také

Do sklepů byla dosud jen speciální prohlídka, na kterou se muselo čekat.
Do dnešní doby byly sklepy v podstatě takovou naší v uvozovkách tajnou třináctou komnatou a mně to bylo strašně líto. Zvu všechny během prázdnin na prohlídku Od sklepů po věž a myslím si, že technické zázemí společně s úžasným výhledem je zase něco jiného než naše klasické prohlídkové trasy, kde se lidé dívají na hezké pokojíčky.

Pamatuji si, že když jste se stal kastelánem na Hrádku, tak vás technické zázemí zaujalo natolik, že jste ho chtěl začít ukazovat lidem, je to tak?
Přesně tak. Nebyly to jen sklepy, ale podařilo se nám k první prohlídkové trase připojit i vytahovadlo, kterým se tedy nyní vytahujeme, abych tak řekl. Návštěvnicky samozřejmě a jen obrazně řečeno. Prostě to dotváří obraz moderního sídla do poloviny 19. století, protože tyto technické vychytávky dělají z Hrádku to, co Hrádek je.

Čtěte také

Jaké technické vychytávky tedy hrabě Harrach používal? Kromě již zmíněného vytahovadla.
Můžu zmínit například centrální vytápění, protože dole ve sklepě se nachází 6 kotlů, které vytápěly celý zámek, nejen přízemí, ale také patro. A nutno říci, že trubky vedly třeba i pod podlahou, to znamená, že už v polovině 19. století můžeme mluvit o podlahovém vytápění. My to dnes bereme jako moderní věc, ale to vidíte, už před 150 lety to Harrachové znali.

Vy jste tedy spojili při prohlídce sklepy se zámeckou věží.
Hodinová věž to je, když koukáte na zámek z parku, tak je to ta vlevo. Je to konec západního křídla.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Další zajímavostí u vás na zámku je čertík v kapli. To snad nikde jinde nemají.
Ano, kaple svaté Anny a slavný čertík, který na nás kouká z vitrážového okna.

Čtěte také

Co dalšího musíme říct k letošní návštěvní sezóně?
I když jde o sezónu, kdy musíme šetřit s finančními prostředky, tak přesto se nám podařilo uspořádat poměrně bohatý kulturní program. Už v polovině dubna se podíváme na Velikonoce na Hrádku, tedy tematicky vyzdobené interiéry. Opět se návštěvníci budou moci těšit na květinovou výstavu, které říkáme Rozkvetlý Hrádek. Na srpen se chystají i zámecké slavnosti, které budeme pořádat 20. a 21. srpna. Doporučuji kouknout na naše webové stránky a udělat si v kalendáři poznámku, kdy se co u nás koná.

Ceny téměř všeho jdou nahoru, budete také zdražovat vstupné?
Je to tak. Po dvou covidových sezónách musíme. A je to také z toho důvodu, že se poměrně dramaticky zvýšily náklady například za energie. Takže v průměru zdražujeme o 30 Kč základní vstupné pro dospělé, což je v přepočtu asi 15 %. Ale na druhou stranu jsme snížili vstupné pro děti. Od 6 do 17 let se k nám podívají za 70 Kč a děti do 6 let mají vstup zdarma.

Čtěte také

A ještě jedna důležitá věc, jak se vám dostat? Protože letos prý budou kolem vás nějaké uzavírky?
Je to tak, máte správné informace. Ti z vás, kteří k nám pojedou od Liberce, Turnova, Jičína či Hořic, tak pravděpodobně budou muset přejíždět přes město Nechanice, kde je teď objížďka. Doporučuju udělat si takový desetiminutový polštář, vyjeďte raději o trochu dřív. Bohužel s tím nic neuděláme a tato situace potrvá až do konce prázdnin.

Na zámku se v historii točila spousta krásných pohádek. Kterou si hned vybavíte?
Asi ta nejznámější byla Princ a Večernice, kdy nám Libuška Šafránková opravdu stála v průhledu z parku. Ale nebyly to jen pohádky, byly to i různé filmy, například vypíchnu Tmavomodrý svět, z poslední doby to byl například seriál Génius o životě Alberta Einsteina. A zrovna jednáme s filmaři, kteří by rádi u nás natáčeli v letošním roce pohádku, která by měla v televizi běžet o Vánocích.

Martin Rejman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman. Celý rozhovor je k poslechu v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.