V garáži domu v Červeném Kostelci vznikají repliky vybavení do bunkrů z 30. let minulého století

27. březen 2022 07:57

V Červeném Kostelci na Náchodsku v garáži rodinného domu vznikají stovky replik zbraní a válečného vybavení z období třicátých let minulého století. Jsou určené pro muzejní objekty z dob československého opevnění. Vyrábí je jeden jediný muž, jehož práce je v poslední době stále víc a víc vyhledávaná.

David Beneš stojí právě u soustruhu a vytváří repliku do dalšího pěchotního srubu historického československého opevnění. „Teď zrovna vyrábím repliky protidýmových a protiprašných filtrů, které byly součástí vybavení filtrovny.

Čtěte také

„Tady jsou příruby, které se budou následně nýtovat na víka. A ty se pak šroubují na pláště, které tady vidíte složené.“

Kolik toho je rozpracovaného? „Co se týče těch filtrů, tak se jedná o tři sestavy určené pro tři objekty.

Je to čistá výroba, tedy opravdu se vytváří kopie toho, co tenkrát vojáci potřebovali? „Dá se říct, že ano. Jsou to ale repliky, takže jde jen o pohledovou část, vnitřní funkční technologie tam samozřejmě není.

V garáži domu v Červeném Kostelci vznikají repliky vybavení do bunkrů z 30. let minulého století

Když jsem s vámi domlouvala rozhovor, tak jste říkal, že nevíte, co dřív, že máte plné ruce práce. Tedy vytvářením replik do bunkrů se zabýváte dlouhodobě? „Ano, už to dělám dlouhodobě, minimálně 10 let. S tím, že poslední dobou poptávka po těchto věcech je stále větší a větší.

Čtěte také

Čím si to vysvětlujete? „Historických muzeí je po republice opravdu hodně a věci, které vyrábím, nejsou k dostání. Nebo respektive firmy, které by tohle vyráběly, žádné nejsou.

Můžeme se podívat podrobněji do tajů vaší práce. Zajímá mne, z čeho při výrobě replik vycházíte? „Zásadně vycházím z původní výkresové dokumentace, která se dá sehnat v Archivu ŘOP, tedy Ředitelství opevňovacích prací. Tam je v podstatě veškerá dokumentace k dispozici.

„A ještě dál vyrábím podle původních věcí, které se dochovaly. Což je trošku problém, protože za těch několik desítek let se na těch věcech už zub času samozřejmě podepsal. Takže se spíše snažím vždy vycházet ze samotné dokumentace.

Čtěte také

Co bylo pro vás v poslední době velkou výzvou? „Výzvou je pro mne výroba repliky pevnostního kanónu s kódovým označením L1. Vytvářím součástky tohoto kanónu pro Vojenský historický ústav. Tady vám ukáži součástku, která jim tam chybí. Je to prsní opěrka pro protitankový pevnostní kanón, dodává David Beneš.

Některé z exponátů z dílny Davida Beneše v Červeném Kostelci na Náchodsku budou mít návštěvníci možnost vidět už v letošní turistické sezóně, a to v pevnostech Hanička a Dobrošov.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související