V hradecké fakultní nemocnici pokračuje očkování proti covidu vakcínou Novavax. Jaký je o ni zájem?

29. březen 2022 08:12

V celém Česku pokračuje očkování novou vakcínou proti covidu-19 od společnosti Novavax. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se touto dvoudávkovou proteinovou vakcínou očkuje třetí týden. Jaký je o ni zájem zjišťoval reportér Jakub Vik.

Kolik lidí si tedy už pro vakcínu Novavax v našem regionu přišlo?

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji si pro vakcínu od společnosti Novavax přišly nízké stovky zájemců. Z toho drtivá většina do hradecké fakultní nemocnice. Tam tuto proteinovou vakcínu začali podávat v pátek 11. března, to si pro ni přišlo zhruba 70 osob.

Na následující pátky, kdy právě možnost očkování touto vakcínou nemocnice nabízí, byl počet objednaných ještě nižší. V dalších termínech už budou zdravotníci podávat i druhé dávky této očkovací látky.

A druhým místem v kraji, kde se očkuje vakcínou od společnosti Novavax je Oblastní nemocnice Náchod, kde ten zájem o ni byl opravdu malý. V březnu totiž dosud toto zdravotnické zařízení aplikovalo pouhých 13 dávek této očkovací látky.

Čtěte také

Žádná další očkovací místa v Královéhradeckém kraji proteinovou vakcínu od firmy Novavax nenabízejí.

Jaký je teď celkový zájem o očkování proti covidu-19?

Zájem je velmi nízký. Od poloviny ledna počet podaných očkovacích látek výrazně klesá. Teď očkovací místa v kraji aplikují v průměru asi tisíc dávek týdně, což je zhruba o polovinu méně než před měsícem. Z toho ve Fakultní nemocnici Hradec Králové se očkuje asi 300 osob za týden.

Devět z deseti podaných očkování podaných v minulém týdnu například tvořila takzvaná posilující dávka. A právě z důvodu tak nízkého zájmu o vakcíny i nemocnice postupně upravují provozní doby svých očkovacích center.

Vakcinační centra Covid-19 ve FN HK

Bližší informace o provozu Očkovacího centra FN HK je možné najít na www.fnhk.cz

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související