Při návštěvě kultury, restaurací či sportovišť už nemusíme ukazovat doklad o očkování proti covidu

10. únor 2022 08:56

Od půlnoci už neplatí povinnosti prokazovat se při vstupu například do restaurací nebo na sportoviště dokladem o absolvovaném očkování vakcínou proti onemocnění covid-19. Vláda schválila i další uvolňování opatření proti koronaviru, která začnou platit za několik dní. 

Ode dneška tedy můžeme bez potvrzení o očkování třeba do bazénu v hradeckých Městských lázních, kde zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Padesátimetrový bazén má otevřeno od šesti hodin ráno, dá se už teď říct, jestli se uvolnění opatření nějak promítlo do počtu návštěvníků?

Stojím přímo před plaveckým bazénem, ve stojanech je umístěno asi 8 bicyklů, v samotném bazénu je potom 20 až 30 lidí. Tedy ne víc než v minulých dnech.

Čtěte také

Podle vedoucího bazénu Stanislava Bydžovského sice od otevření přišly plavat dvě paní, které si nebyly zaplavat už dva roky, ale těch lidí výrazně nepřibylo.

Na nějaké soudy je ale zatím asi brzy, možná i proto, že v Hradci Králové jsou v těchto dnech jarní prázdniny a to znamená, že plavání zrušily nejen sportovní oddíly a školy, ale podle personálu se tu zatím neobjevilo i několik plavců, kteří jinak chodí pravidelně.

Každopádně zaměstnanci bazénu věří, že návštěvnost po onom zrušení povinnosti prokázat se covidovým certifikátem postupně stoupat.

Vláda také rozhodla o tom, že bude možné třeba na sportovní utkání nebo koncerty pustit tolik diváků, aby obsadili polovinu kapacity haly. Od kdy bude platit tohle nařízení?

Čtěte také

Začne platit od 19. února, do té doby platí třeba na hokejových zápasech stále omezení na 1000 diváků, kteří se už ale nemusí při vstupu prokazovat aplikací Tečka nebo jiným dokladem o absolvovaném očkování.

V praxi to znamená, že třeba na nejbližší domácí zápas hradeckých hokejistů teď v neděli proti Olomouci může přijít tisíc lidí, ale tohle číslo je jediným omezením.

O týden později na duel proti Plzni už to bude moci být přes 3000 fanoušků. A ještě také dodejme, že se k půlnoci z 18. na 19. února ruší i povinnost testování ve školách nebo v zaměstnání.

Čtěte také

Je v téhle chvíli ještě takzvaný covid pas k něčemu?

Pokud jde o běžný život v Česku, tak svůj význam téměř ztrácí. Neznamená to, že definitivně - pokud se objeví nějaká další nebezpečnější mutace koronaviru než je omikron, může například podle hygieniků i Ministerstva zdravotnictví dojít k obnovení některých opatření nebo zavedení úplně nových.

Co je ale jasné, že doklad o očkování bude i nadále potřeba především při cestování do zahraničí, většina zemí zatím potvrzení vyžaduje. Tedy pokud plánujete zahraniční dovolenou, je možné, že se ani v létě bez tzv. covid pasu neobejdete.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související