Prof. Beran: Očkování je zátěží pro imunitní systém. Ale dělá se proto, že infekce je zátěží větší

30. září 2021

Jak se chránit proti chřipce? Co letos odborníci očekávají ohledně této nemoci, jsou už k dispozici vakcíny a na kolik kmenů? Kdo by se měl očkovat? A může být pro někoho naopak také očkování proti chřipce nebezpečné? Je dobré nechat se očkovat proti chřipce i proti covidu?

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové je hostem naší radioporadny na téma: vše o chřipce a na co jste se báli zeptat.

Jiří Beran ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. (*1960)

je od dubna 2002 ředitelem a vedoucím lékařem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Založil a od roku 2002 do roku 2008 vedl obdobné centrum při Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové. S krátkou přestávkou je od roku 2004 vedoucím Samostatného výukového pracoviště tropické a cestovní medicíny Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze.

Necháváte se vy očkovat proti chřipce?

Já se nechávám očkovat proti chřipce jednou za tři roky. To pramení z toho, že významnější změny nebývají z roku na rok. A já osobně tím, že pobývám přes zimu v tropických oblastech, kde je výskyt viru chřipky trošičku jiný než u nás, tak ve své podstatě si vždy trochu imunitu přiživuji.

Čtěte také

V tropických oblastech totiž epidemie chřipky probíhá v podzimních a jarních měsících ve chvíli, kdy jde chřipkový virus z jižní polokoule na severní, a poté, když se vrací.

Aplikace vakcíny se vždy doporučuje ještě před obdobím, než chřipkové období vypukne. Tedy optimálně od října do prosince. Tedy čas ještě máme?

Čas sice ještě je, ale já osobně vždy doporučuji to očkování pokud možno co nejdříve. Vakcíny jsou k dispozici většinou od 15. září. Očkování sestává z aplikace jediné dávky vakcíny. Ta v dnešní době, na rozdíl od doby třeba před pěti lety, obsahuje 4 chřipkové kmeny. 2 proti chřipce A, ta probíhá závažněji, a 2 proti chřipce typu B, která neprobíhá tak závažně, ale zase tyto 2 kmeny pokrývají celé spektrum virů chřipky B, které se nachází na zeměkouli.

Očkování má vést k tomu, aby náš imunitní systém byl už o infekci informován a byl připraven na ni daleko lépe zareagovat.
Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., Centrum očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové

Pokud se člověk nechá očkovat dříve, vyhne se tak tomu, že se potom očkuje v rámci nějakého probíhajícího akutního respiračního onemocnění. Na podzim se objevují také tzv. respirační, syncytiální viry, adenoviry či rinoviry, to je taková ta běžná rýma. A chřipka přichází v době těsně před Vánoci, a poté přibližně od čtvrtého či pátého týdne nového roku. Tam začíná hlavní epidemie.

Čtěte také

Jsou slyšet názory, že se rizikové skupiny mají očkovat proti koronaviru i proti chřipce. Souhlasíte?

Dvojitá vakcína proti oběma nemocem najednou vytvořená není. Proběhlo několik studií ve světě, které sledovaly aplikaci obou dvou vakcín do protilehlých ramen. A ty studie ukázaly, že se nezvyšuje ani reaktogenita, čili není větší počet reakcí než po jednotlivých aplikacích, a samozřejmě zjišťovalo se, nakolik ta vakcína chrání ve smyslu stimulace imunitního systému.

Tam se také ukázalo, že k té interferenci nedochází. Nicméně já osobně každému, kdo chodí na očkování, doporučuji, aby šel na očkování proti chřipce co nejdříve. Pokud je již očkován proti covidu, tak ten termín pro lidi, kteří patří do rizikové skupiny, třetí dávka přichází někdy po osmém měsíci.

Bude vůbec chřipka v letošním roce?

V loňském roce se nám, možná díky uzavření společnosti kvůli covidu, vyhnula.

Já si myslím, že chřipka přijde. Jen záleží na tom, jak významná budou protiepidemická opatření proti koronaviru, která jsou velmi identická v tom, aby se přerušily cesty přenosu i u chřipky. V loňském roce se společnost uzavřela, byla velmi přísná a plošná opatření na individuální úrovni. A to samozřejmě vedlo k tomu, že se další respirační nákazy, tedy i chřipka, nešířily tak mohutně.

Čtěte také

Pan Pavel píše, nechali jsme se očkovat a měli jsme ošklivou chřipku. Od té doby se už očkovat nedáváme. Můžete se k tomu vyjádřit?

Většinou to bývá tak, že se lidé velmi často nechávají očkovat relativně pozdě. U toho člověka už může skrytě probíhat nějaká lehčí virová respirační infekce a pokud se tedy oočkuje, tak ona začne dominovat. Objeví se zvýšená reakce.

Ale u většiny lidí starších 60 let víme, že očkování sice v 50 procentech nezabrání probíhající infekci, ale v 70 procentech je schopné předejít hospitalizacím a až v 90 procentech je schopné zabránit úmrtím.

Čtěte také

Moc omlouvám, že se jim tedy přihodila taková nepříjemná věc, ale já si pořád myslím, že očkování proti chřipce u rizikových skupin má velký význam.

Když se nechá někdo očkovat proti covidu, chřipce a třeba klíštěti, není to potom moc velká zátěž pro organismus? Jaký na to máte názor?

Každé očkování je určitě zátěží pro imunitní systém. Ale očkování se dělá především proto, že probíhající infekce je potom daleko větší zátěží. Čili očkování má vést k tomu, aby náš imunitní systém byl už o infekci informován a byl připraven na ni daleko promptněji a lépe zareagovat.

Je správné nechat proti chřipce očkovat také děti?

Jsem přesvědčen o tom, že je lepší, aby děti sportovaly a posilovaly svůj imunitní systém, aby zvyšovaly kvalitu hlenů v dýchacích cestách. Nejsem až tak velkým příznivcem toho, aby se proti chřipce očkovalo v dětské populaci. Daleko více je zapotřebí očkování provádět u osob starších 60 let.

Celou očkovací radioporadnu s Prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související