„Epidemie koronaviru zřejmě změní přístup Čechů k očkování,“ myslí si vakcinolog prof. Jiří Beran

17. duben 2020

Změní aktuální situace kolem koronaviru postoj Čechů k očkování? Budou mít lidé větší zájem o preventivní vakcíny třeba proti chřipce? A jak to je s případnou imunitou proti opakovanému onemocnění covid-19?

Čtěte také

Oslovili jsme prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové na téma: současná pandemie, její vývoj a výhled do budoucnosti.

Aktuální epidemie koronaviru zřejmě změní přístup Čechů k očkování, myslí si vakcinolog Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

Zájem o očkování obecně bude podle něj v budoucnu vyšší, už teď roste například poptávka po očkování proti běžné chřipce. Objevují se ale také obavy.

Lidé si uvědomují, jak je očkování důležité

„Situace je v tuto chvíli taková, že se mnoho osob bojí nechat očkovat v průběhu této pandemie. Což samozřejmě v této konkrétní situaci, kdy je poměrně nízký počet nemocných, by tomu naopak mohlo nahrávat a lidé by mohli být očkováni. Protože nevíme, jak se bude situace vyvíjet. Ale obecně se situace změnila v tom smyslu, že si lidé uvědomují, jak je očkování důležité z hlediska celospolečenského, celosvětového, epidemiologického i z hlediska této pandemie," říká o očkování proti chřipce epidemiolog Jiří Beran.

prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na vakcínu proti koronaviru si podle něj budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Lidé se v této době také snaží získat co nejvíc informací, třeba o případné imunitě proti koronaviru. Zjišťovat, jestli máme v těle protilátky, podle něj nemá smysl. Ty se totiž tvoří pouze tehdy, pokud má onemocnění závažnější průběh.

Čtěte také

„Jinak se uplatňuje takzvaná buněčná imunita. Virus když se dostane do nitra buňky, tak to zjistí jedna z našich bílých krvinek, která se jmenuje přirozený zabíječ a zničí celou buňku i s tímto virem. A žádné protilátky se nevytvoří. Když je tato bariéra překonána, tak nastupuje druhá, podobná, specifická bariéra. A poté, když je i tato překonána, tak se teprve vytvářejí protilátky. Čili u mnoha lidí, kteří onemocnění prodělali, protilátky nezjistíme. A přesto budou velmi dobře chráněni právě díky této buněčné imunitě."

A jak je to s případnou imunitou proti opakovanému onemocnění?

„Pokud jsme nemoc prodělali a řekněme v nějakém průběhu, který je potvrzený, tak jsme přesvědčen o tom, že právě ona buněčná imunita nás spolehlivě ochrání," říká epidemiolog a vakcinolog prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

autoři: Blanka Malá , Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.