Očkování proti neštovicím doporučuji dospívajícím dívkám s nástupem sexuálního života

18. květen 2019

MUDr. Eva Hanková, primářka Infekčního oddělení Oblastní nemocnice Náchod, v naší radioporadně na téma: dětské infekční nemoci.

V květnu bývá údajně  v dětských školkách víc případů neštovic, než v jiných měsících. Je to náhoda, nebo to má své důvody?

„Je to víceméně náhoda. I květnu se sice říká, že je to lásky čas, ale onemocnění neštovicemi se řeší prakticky v průběhu celého roku."

Pokud tedy dítě v osmi či deseti letech neprodělalo neštovice, je vhodné ho nechat očkovat?

„Krajně vhodné očkování proti neštovicích pro děti i dospělé, kteří neměli plané neštovice, je v rodině, v které se vyskytuje člověk s výrazně oslabenou imunitou. Například s nějakou krevní chorobou, třeba leukémií, které je už dnes léčitelná. A druhý případ, kdy je očkování velmi důležité, to jsou děvčátka, která dorůstají do dospělosti. Pokud ještě plané neštovice neměly a blíží se jejich sexuální život a připadá v úvahu těhotenství. Tam bych doporučovala proočkovat."

Plané neštovice mohou být velmi nebezpečné pro čerstvě narozené děti

„Plané neštovice mají nejčastější inkubační dobu, to je od nákazy, do projevení prvních příznaků nemoci, dva až tři týdny, s krajním omezením 6 až 23 dnů."

Jana Kudyvejsová a MUDr. Eva Hanková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Vyrážka se při planých neštovicích vysévá v několika vlnách. Do pěti dnů je normální, nekomplikovaný průběh. Teploty mohou být, ale nemusí, při každém výsevu."

Čím je nejlepší neštovice ošetřit? Známe bílý tekutý pudr, někdo doporučuje Tea tree olej nebo mastičku určenou na štípance. Je to vhodné?

„Ošetření vyrážky u neštovic má především ulevit dítěti od bolesti a má zabtánit tomu, aby si neštovičky rozškrábalo. Klasický je tekutý pudr, který se dá koupit snad v každé lékárně. U Tea tree oleje byl byla spíš opatrná, myslím, že by mohl spíše štípat."

„Při srážení teploty u neštovic je vhodné podat Paralen, nikoliv Acylpyrin. Protože ten může v kombinaci s původcem nemoci způsobit komplikace."

Jaké mohou u onemocnění neštovicemi nastat komplikace?

„U dospělých je to nejčastěji postižení dýchacího traktu, takže neštovicový zápal plic nebo zánět průdušek. U dětí to nejčastěji bývá postižení centrálního nervového systému. Dnes ovšem už máme přímo léky proti viru planých neštovic, které se podávají v případě komplikovaného průběhu nemoci nebo rizikovým pacientům."

Může neštovicemi člověk onemocnět opakovaně?

„ V naprosté většině případů onemocní jen člověk, který ještě neštovice neprodělal. Pokud jimi onemocněl jako malé mimnko a průběh byl lehký, nemusela se vytvořit úplná imunita a může dojít k onemocnění podruhé. Ale toto onemocnění většinou nebývá těžké."

Dalšími probíranými tématy v radioporadně s MUDr. Evou Hankovou byly příušnice nebo takzvaná pátá a šestá nemoc.

Celou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související