20 zaměstnanců trutnovské pobočky firmy Siemens má spalničky. Závod musel omezit provoz

5. březen 2019 10:27

Trutnovská pobočka firmy Siemens omezila provoz. Dvě desítky jejích zaměstnanců onemocněly spalničkami a jsou v nemocnicích. Další zaměstnanci musí být v izolaci doma. 

Trutnovská nemocnice už otestovala desítky lidí a zdravotníků na přítomnost protilátek. Platí zákaz návštěv do tohoto zdravotnického zařízení kvůli výskytu této snadno přenositelné nemoci.

„My jsme tady měli výskyt jednoho případu. Měl vyrážku úplně typickou pro spalničky. Pána jsme ihned izolovali a odeslali sanitkou na infekční oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové," potvrzuje případ výskytu spalniček praktická lékařka z Pilníkova Magdalena Šturalová.

Celkem 20 lidí z trutnovské pobočky firmy Siemens už skončilo na infekčních odděleních v nemocnicích. Vedení podniku podrobilo dalších 420 zaměstnanců testům.

„Ukázalo se, že někteří protilátky mají. To jsou ti, kteří nejsou spalničkami ohroženi a mohou tedy nastoupit do zaměstnání. Ale je tam také poměrně velká skupina těch, kteří protilátky nemají. A těch je zhruba jedna třetina," potvrzuje Marianna Kellerová, mluvčí firmy.

Tito zaměstnanci zůstávají proto doma. A podnik kvůli dočasnému úbytku zaměstnanců omezil provoz.

Spalničky (ilustrační foto)

„Osoby, které byly s nemocnými v blízkém a přímém kontaktu, je třeba pokud možno izolovat v jejich bydlišti. A pokud u nich nejsou zjištěny protilátky proti spalničkám, je nutná jejich izolace v domácím prostředí po dobu 21 dnů od posledního kontaktu s nemocným," vysvětluje Veronika Krejčí, mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Testy už mají za sebou také zdravotníci trutnovské nemocnice a všichni, kteří se do kontaktu s lidmi, u kterých se prokázaly spalničky, dostali.

„Od pátku jsme zdvojnásobili kapacity na vyšetření. A jsme schopni během relativně krátké časové doby konstatovat, zda má člověk dostatek protilátek či nikoliv," říká Miroslav Procházka, ředitel trutnovské nemocnice.

Akné postihne nejméně jednou v životě 85 až 100 procent lidí

Akné nás trápí. Jak se jej zbavit?

Acne vulgaris (česky trudovitost), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až 100 % lidí. Nejvýraznějším projevem nemoci je vznik vřídků, zvaných trudy, nežity, neštovice, odborně furunkly, hovorově uhry, jebáky, beďary nebo beďáky a beďárky a pupínky.

Nemocný může nakazit ostatní už zhruba 2 až 4 dny před a následně až 4 dny po výsevu vyrážky.

„Trutnovská nemocnice se nyní snaží ochránit zdravotníky, aby udržela chod oddělení. Zjišťují se protilátky, případně se zdravotníci přeočkovávají. Preventivní opatření v souvislosti se spalničkami začala také v nemocnice v Jičíně, ale tam se žádné případy neobjevily," uvedla mluvčí krajských nemocnic Magdaléna Doležalová.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Spustit audio

Související