Lékaři v Česku bojují se zvýšeným výskytem nakažlivých spalniček. Hygienici jsou ve střehu

24. duben 2018 10:35

Za posledních deset let u nás hygienici registrovali zhruba 600 případů, jenže za první čtyři měsíce tohoto roku už zaznamenali necelou stovku dalších nakažených. V Královéhradeckém kraji je zatím situace klidná. Za poslední tři roky se tu objevil jen jeden případ a to letos v dubnu u jednačtyřicetileté ženy ukrajinské národnosti.

Spalničky jsou virové onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou, které se přenáší vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Choroba začíná jako klasická virová infekce jako je rýma nebo kašel, po několika dnech se ale začne objevovat vyrážka, která se po těle posouvá od hlavy dolů.

Jak postupovat při podezření na spalničky popisuje lékař Fakultní nemocnice v Hradci Králové Pavel Kosina: „Určitě by měl člověk vyhledat lékaře, ale zároveň ho dopředu upozornit, že toto podezření existuje. Aby nevešel někde do čekárny ordinace, kde sedí dalších 30 nebo 40 lidí. Je dobré se nějakým způsobem domluvit na klinickém vyšetření, lze to i laboratorně poměrně rychle potvrdit."

Nejlepší prevencí proti spalničkám je očkování. Jenže v posledních letech pročkovanost lidí klesá a to i v Královéhradeckém kraji a tak se riziko výskytu této nákazy zvyšuje. Ideálně by očkováním mělo projít 98 procent dětí, jenže v našem kraji se tato hranice pohybuje okolo 90 prcent.

očkování

Při odmítnutí očkování přitom rodičům hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Pokračuje ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Eva Beranová: „V letošním roce doznala výraznou změnu také vyhláška o očkování, kdy se posouvá ta hranice očkování, to znamená očkuje se od prvního dne třináctého měsíce nejpozději do konce osmnáctého měsíce věku dítěte. A ta druhá dávka pak po dovršení pátého roku až do konce šestého roku věku dítěte."

Velké riziko nákazy spalničkami je u zdravotníků, kteří se mohou nevědomky dostat do kontaktu s nemocným. Jen ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové bylo raději mimořádně doočkováno 28 pracovníků. Další rizikovou skupinou jsou lidé, kteří nemuseli na povinné očkování, a samořejmě malé děti.

„Takže to jsou ročníky 1969 a méně narození, kteří onemocnění neprodělali a nejsou očkovaní. Potom jsou docela ohroženi i ti lidé, kteří jsou narozeni od roku 1969 do roku 1979, kteří onemocnění buď neprodělali nebo jsou očkováni pouze jednou dávkou," vysvětluje Eva Beranová.

Strach z očkování
Spustit audio

Související