Akné postihne nejméně jednou v životě 85 až 100 procent lidí

27. červenec 2017

Acne vulgaris (česky trudovitost), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až 100 % lidí. Nejvýraznějším projevem nemoci je vznik vřídků, zvaných trudy, nežity, neštovice, odborně furunkly, hovorově uhry, jebáky, beďary nebo beďáky a beďárky a pupínky.

Tyto vřídky jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz, resp. jejich uzavřením. Stagnace sekretu mazových žláz má za následek poškození těchto žláz a vznik hlubokých zánětů, po nichž zůstávají jizvy. Stav zhoršuje přítomnost roztočů, kvasinek a bakterií.

Pokožka s akné obsahuje vyšší aktivitu 5-alfa-reduktázy, která přeměňuje testosteron na silnější androgen - dihydrotestosteron. Proto se akné nevyskytuje u eunuchů se suchým typem kůže.

Akné se nachází v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, tj. na obličeji, a to zejména v t-zóně, na ramenou, v horní části hrudi a na zádech.

Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 % mladistvých a často přetrvává až do dospělosti. Příčinou vzniku akné během dospívání je zejména nárůst produkce mužských hormonů, který probíhá u obou pohlaví.

Od 1. ledna, kdy byly zrušeny poplatky, přibyla v ordinacích českých praktiků pětina pacientů

U většiny lidí akné vymizí během dvacátého až třiadvacátého roku života, avšak není možné určit, jak dlouho který jedinec bude touto chorobou trpět. U některých lidí akné přetrvává až do čtyřicátého, nebo i padesátého roku věku, nezřídkakdy dokonce ještě déle. Zranění způsobené akné se typicky projevuje formou komedonů, zánětlivých pupínků, uzlin nebo puchýřků.

Kromě jizev akné zanechává další následky, které bývají hlavně psychické. Jedná se zejména o snížené sebevědomí, v některých případech eskalující v depresi, jež může vyústit až v sebevraždu. Akné taktéž může vést k dosud málo známé psychické poruše dermatilománii (akné excoriée), projevující se silným nutkáním škrábat, mačkat, olupovat či si jinak poškozovat kůži.

Jelikož se akné nejčastěji začíná projevovat v pubertě - právě ve chvíli, kdy jsou si lidé z jiných důvodů dost nejisti sami sebou -, doporučuje se - aby byly zmírněny dopady, které na daném jedinci zanechá - léčit již v raném stádiu.

Není dosud zcela jasné, proč někteří lidé trpí akné, a jiní ne. Mezi faktory patří:
- Dědičnost. Náchylnost ke vzniku akné je u rodinných příslušníků podobná, např. členové rodiny školáka s akné akné trpí také.
- Hormonální aktivita, tj. menstruační cykly a puberta. Během puberty je zvýšena produkce mužských hormonů androgenů, a to způsobuje zvětšení mazových žláz, což způsobuje nárůst produkce mazu.
- Podráždění kůže a jakýkoliv druh škrábání. Protizánětlivé léky na kůži hojení akné napomáhají.
- Stres, způsobující zvýšenou produkci adrenalinu. Některé nové testy nicméně tento faktor vylučují.
- Nahromadění odumřelých buněk kůže, které ucpávají póry.
- Bakterie v pórech. Propionibacterium acnes je anaerobní bakterie, jež způsobuje akné.
- Požívání anabolických steroidů.
- Používání léčiv obsahujících lithium, barbituráty nebo androgeny.
- Chronické požívání amfetaminů či podobných léků.
- Většina případů akné především v dospělosti, akné růžovky i některých jiných kožních nemocí je způsobena přemnožením drobného roztoče demodexu. Proto akné může být nakažlivé a z tohoto důvodu pravděpodobně existuje faktor dědičnosti. Roztoč demodex v kůži žije v mazových a potních váčcích a je pouhým okem neviditelný. Ačkoliv jeho přítomnost je obvyklá, někteří jedinci jsou náchylní k jeho přemnožení, a právě to může rezultovat ve vznik kožních problémů. Eliminovat demodex potom znamená zbavit se akné.

Radioporadna: MUDr. Jarmila Čelakovská a téma: Aby nás akné netrápilo! Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

MUDr. Jarmila Čelakovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
Spustit audio