Mýty a nepravdy o nežádoucích reakcích očkování. Jak ovlivňuje náš imunitní systém?

9. říjen 2019

Proti chřipce je potřeba nechat se očkovat každý rok znovu. Každý rok se totiž mění složení vakcíny. Jak vakcíny vznikají a podle čeho se určuje složení? Nechte se naočkovat proti chřipce včas, ideálně od září do listopadu, aby si stihlo vaše tělo vytvořit protilátky dřív, než vypukne chřipková epidemie. Očkování odložte v případě akutní infekce či horečnatého onemocnění.

prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. v naší radioporadně na téma: Očkování proti chřipce. Kdy je ten správný čas? Tetanus a černý kašel.

Lidi, které chřipka a její případné komplikace ohrožují nejvíc:
dospělí nad 65 let
děti do dvou let
osoby s poruchou imunity
pacienti s chronickým onemocněním plic lidé s chronickým onemocněním ledvin nebo jater
osoby s chronickým onemocněním oběhového systému
diabetici
pacienti pobývající v zařízení dlouhodobé péče
pracovníci ve zdravotnictví
pracovníci v sociálních ústavech

Víte, že virus chřipky přežije na hladkém povrchu stolu až 30 dní? V oblečení a papírových kapesnících se virus drží až 12 hodin? Na rukou virus přežije až 5 minut? Při kýchnutí se virus šíří až do vzdálenosti 1,5 metru? Na papírových bankovkách zůstává chřipkový virus infekční až 3 dny? Jediný člověk nemocný chřipkou může v letadle nakazit až 70 procent pasažérů?

Tetanus

Proti tomuto vážnému onemocnění je v ČR zavedeno plošné očkování.

Čtěte také

Díky němu se u nás onemocnění tetanem vyskytuje už jen sporadicky.

Přeočkování proti tetanu by mělo následovat v rozmezí 15 let, u osob nad 60 let však v intervalu do 10 let od předchozí dávky. Termín si musí každý dospělý jedinec ohlídat sám.

I dospělým osobám je preventivní očkování plně hrazeno. Existují však i kombinované vakcíny chránící dospělou populaci proti více nemocem (tetanus, černý kašel, záškrt), jsou s doplatkem pacienta.

Černý kašel

Mezi počáteční příznaky černého kašle patří mírné teploty, kašel a rýma. Později jsou charakteristickými projevy záchvaty typického křečovitého kašle ve dne i v noci, pauza před hlubokým obtížným nádechem, lapání po dechu a zvracení na konci ataku.

Blanka Malá a prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mezi záchvaty kašle se postižený cítí obvykle poměrně dobře. Onemocnění je nebezpečné především pro malé děti do 1 roku, u kterých může dojít k rozvoji zánětu plic nebo k zástavě dechu.

Ochrana a prevence

V České republice došlo po zavedení celoplošného očkování v roce 1958 k výraznému poklesu výskytu onemocnění černým kašlem. V posledních letech ale počet případů rychle stoupal, v roce 2011 bylo v ČR hlášeno cca 300 případů, v roce 2014 již přes 2500 případů a v roce 2018 bylo hlášeno 752 případů.

Čtěte také

Proto je přeočkování doporučeno i pro dospělé, obzvláště budoucí rodiče a nejbližší okolí novorozence. Protilátky přenesené z matky na dítě přetrvávají asi 6 týdnů, kdy je dítě chráněno.

Očkování se nejvíce doporučuje před otěhotněním v rámci plánovaného rodičovství, nebo těsně po porodu. Novorozence chrání v prvních měsících života především očkování nejbližších kontaktů dítěte, vedle rodičů např. i prarodičů. Vhodné je i očkování starších chronicky nemocných osob či jejich rodinných kontaktů.

Očkování se realizuje jednou dávkou kombinované vakcíny i proti záškrtu, tetanu společně s černým kašlem na období až 10 let.

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související