Očkování proti pneumokokovým nákazám má smysl. MUDr. Pavel Kosina v radioporadně

22. únor 2018

Vedoucí lékař Centra pro očkování a cestovní medicínu Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové MUDr. Pavel Kosina, Ph. D.,  hovořil o významu očkování proti pneumokokovým nákazám v naší radioporadně. 

Pneumokok – bakterie, která se vyskytuje všude kolem nás, je přenášena kapénkovou infekcí. Může způsobovat záněty středního ucha, zápaly plic, i ještě horší onemocnění jako záněty mozkových blan nebo těžké zápaly plic s otravou krve.

Často také pneumokoková infekce „nasedá“ na různé virózy nebo na chřipky a přináší i vážné zdravotní komplikace.

Očkování proti pneumokokům je jediná účinná prevence proti nákaze. Je vhodné se před nákazou chránit, protože léčení pneumokokových infekcí je poslední dobou stále častěji komplikováno narůstající rezistencí mikroorganismů k běžně dostupným antibiotikům.

Pneumokokové infekce jsou jedny z nejčastějších onemocnění v lidské populaci a mají velmi různorodý průběh od lehkých respiračních onemocnění, přes záněty dutin a středouší až po těžké zápaly plic a mozkových plen. Nemoc se šíří vzduchem od infikovaných osob, které nemusí mít žádné projevy onemocnění.

očkování dětí (ilustrační foto)

Infekce se přenáší vzdušnou cestou, nebo vzniká jako vnitřní infekce u bacilonosiče, u kterého umožnil oslabený imunitní systém vytvoření vhodných podmínek pro pomnožení a invazi této bakterie. Původcem pneumokokových onemocnění jsou bakterie Streptococcus pneumoniae, které bezpříznakově žijí v nosohltanu zdravého člověka. Mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit řadu onemocnění.

Pneumokokové infekce mají prudký začátek s vysokou horečkou, dráždivým kašlem, bolestí na hrudníku a dušností. Může vzniknout zánět průdušek, zápal plic, zánět obličejových dutin a středouší, původce může proniknout do krve a způsobit i zánět mozkových blan či sepsi. Léčba probíhá antibiotiky, rezistence vůči nim se však zvyšuje.

MUDr. Pavel Kosina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Konjugované očkovací vakcíny jsou účinné i u malých dětí již brzy po narození. Proto byly využívány k očkování dětí od 6 týdnů do 5 let věku.

Očkování osob s chronickým onemocněním a v kolektivních zařízeních

Velmi žádoucí je očkování u pacientů s chronickým onemocněním, protože každá choroba snižuje imunitu, a lidé s chronickými chorobami jsou tudíž k pneumokokové nákaze náchylnější. Infekce u nich navíc mívá horší průběh a může je ohrozit na životě.

Velmi vhodné je očkování také u osob, které dlouhodobě pobývají v domovech důchodců či léčebnách dlouhodobě nemocných. V každém kolektivním zařízení je výskyt pneumokokových infekcí i nosičství vyšší.

Prarodiče hlídající vnoučata

Malé děti, především ty, které navštěvují školky, mívají pneumokokové infekce častěji nebo jsou bacilonosiči. Od takových je snadné se pneumokokem nakazit, a je proto vhodné očkování podstoupit.

Očkování. Ilustrační foto

Lidé nad 65 let mají toto očkování zdarma

V této věkové kategorii už se můžou objevovat zdravotní potíže, jako například problémy se srdcem nebo jiná chronická onemocnění. Zatímco mladší organismus se s pneumokokovou infekcí vypořádá lépe, seniorům může ještě více nabourat zdravotní stav a problémy se srdcem (nebo jiné) ještě zhoršit.

Je možné se nechat očkovat proti chřipce i proti pneumokokům?

Ano, ale je lepší nechat mezi vakcínami zhruba 14 dní pauzu.

Kdy očkovat proti pneumokokům?

Roční období nehraje žádnou roli. V době zvýšeného výskytu viróz a chřipkové epidemie to příliš vhodné není. Je tedy lepší očkovat ještě předtím, než takové období vypukne, nebo počkat, až se situace vrátí do normálu.

Pro které další skupiny kromě seniorů je očkování proti pneumokokům vhodné?

Pro astmatiky (jakéhokoli věku): pro ně znamená pneumokok výrazné zhoršení jejich choroby (astamtu)

Pro lidi s jinými plicními onemocněními

Pro děti. U nich je lepší dát očkování co nejdříve, ještě než se s pneumokokem stihnou někde setkat. Optimální tedy v prvním půlroce až roce života.

Pro lidi s oslabenou imunitou a chronickými onemocněními: jsou náchylnější na infekce; začínají to v úhradě vakcíny zohledňovat i zdravotní pojišťovny.

Více o očkování proti pneumokokům, o počtech kmenů této bakterie a o tom, co může v našem těle způsobit, si můžete poslechnout v našem audioarchívu.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související