Tématem celostátního kongresu vakcinologů v Hradci Králové jsou i fake news v očkování

4. říjen 2019 09:02

V Hradci Králové dnes pokračuje celostátní kongres vakcinologů. Potrvá do soboty. Odborníci a specialisté na očkování na něm kromě novinek v této oblasti budou diskutovat i o nebezpečí šíření fake news - neboli konspiračních falešných zpráv o očkování na internetu a sociálních sítích.

Čtěte také

„Musím říct, že narůstá počet takových rodičů, kteří chtějí nejen diskutovat o očkování, ale v extrémním případě ho ale i odmítají," popisuje nejčastější scénář ve své ordinaci dětská lékařka z Prahy Hana Cabrnochová.
„Jsou některé internetové stránky, které my velmi dobře známe, kde tento názor, neočkovat své dítě, uživatelé mezi sebou sdílejí a najdeme tam celou řadu nepravdivých informací a tvrzení."

Mezi nejčastější mýty o očkování patří podle vakcinologa a prezidenta hradeckého kongresu Romana Chlíbka hlavně názor, že je lepší onemocnět než se nechat očkovat, nebo že vakcíny mohou poškodit imunitní systém, případně spustit některá onemocnění.
„Jsou to neustále omílané a nepodložené informace, že je očkování zodpovědné za to, že se u dítěte rozvine ekzém, že je zodpovědné za vznik roztroušené sklerózy, že spouští autismus. To jsou skutečně věci, které nemají obdoby."

Očkování

To vše ale podle profesora Chlíbka už dávno buď přímo vyvrátily a nebo nepotvrdily mnohé vědecké studie.

Dezinformacím ve vakcinologii bude na kongresu věnován celý jeden blok

Jenže síla internetových fór a nepodložených informací je stále větší než odborné komentáře lékařů.
„Bohužel se začínají objevovat i případy, kdy to může vážně poškodit zdraví. A to byl konkrétně onen případ chlapce s tetanem. Já sám jsem překvapen, že matka odmítla nechat dítě očkovat proti tetanu. Protože tetanus je jedna z mála očkovacích látek, kterou i ti, co odmítají očkování, tak tuhle akceptují a považují ji za životně zásadní a důležitou vakcínu."

Čtěte také

Hostem bude také britský novinář Deer Brian, který se pro The Sunday Times věnuje této problematice.

„V Británii mají velké zkušenosti s tím, jak šíření dezinformací a falešných zpráv vede k poklesu očkování a následnému návratu nemocí. A právě média jsou onou platformou, která může výrazně pomoci, nebo naopak tomu může výrazně uškodit," dodává Roman Chlíbek.

Kromě toho budou lékaři řešit rozšíření očkovacího kalendáře v Česku nebo téma cestovní medicíny dětí. Konference skončí v sobotu odpoledne.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související