Začátek podzimu je ideálním obdobím k očkování proti chřipce. Letošní vakcíny jsou k dispozici

1. říjen 2019 10:05

S podzimem začalo očkování proti chřipkové epidemii v následujícím roce. Do ordinací praktických lékařů už přicházejí první zájemci o vakcíny. Stále jich ale není tolik, aby se proočkovanost v Česku výrazně zvýšila. 

Přitom následky chřipky pro rizikové skupiny pacientů mohou být fatální.

Čtěte také

„Tak určitě jsou to lidé s ischemickou chorobou srdeční, diabetici, lidé trpící na astma a chronické obstrukční choroby plicní nebo po onkologických onemocněních. Ale také například čerstvě po úrazech. Všude tam, kde jsou nějaká chronická onemocnění," vyjmenovává praktický lékař Miloslav Lacina, kdo patří do rizikové skupiny a tudíž by měl uvažovat o očkování proti chřipce.

„Riziková skupina je víceméně stanovena nad 65 let věku, ale to je taková umělá hranice. Myslím si, že pokud hrozí epidemie, kterými se rok od roku vyhrožuje, že budou, zatím naštěstí žádná výrazná v poslední době nebyla, tak potom se to týká všech věkových skupin, samozřejmě i dětí."

Sám ve své ordinaci už Miloslav Lacina první pacienty proti chřipce očkoval. Zájem sice podle něj každoročně narůstá, ale z pohledu společnosti stále není dostatečný.
„Je to určitě nedostačující, protože proočkovanost v České republice nedosahuje takových čísel jako například v západní Evropě."

Očkování je dobrovolné

A to například i v domovech pro seniory. Paní Danuše Horáčková, která žije v hradeckém domově Na Biřičce dlouho očkování nevěřila. Měla ze svého okolí negativní zkušenosti s reakcí na vakcínu. Pak ale prodělala operaci srdce a vloni se poprvé očkovat nechala.
„Dcera mne přesvědčila, že je to prostě nutné. Tak jsem se dala očkovat a bylo to dobré. A teď, když se o tom zase začalo mluvit, tak si říkám, je fajn mít nějakou prevenci. Zkrátka, když ta možnost je, tak proč ne."

Očkování dítěte (ilustrační foto)

Vloni poprvé v domově na Biřičce přistoupili k systematické osvětě a očkovat se tak nechala většina klientů, vysvětluje ředitelka Daniela Lusková.
„Informační kampaň podporujeme tak, aby proočkovanost mezi dámami a pány byla co nejvyšší. S námi na tom spolupracuje praktický lékař našich klientů. Takže se nám loni podařilo mít zhruba 99 procent dam a pánů z řad klientů proočkovaných. Byla bych velmi ráda, kdyby se nám letos povedlo to samé procento."

Čtěte také

Zaměstnanci zatím za klienty zaostávají.
„Loni bylo proočkováno 35 procent zaměstnanců a letos je takovým naším interním cílem dosáhnout proočkovanosti u personálu 50 procent."

Jestli letos propukne chřipková epidemie, případně jaký bude mít průběh, to odborníci zatím odhadnout nedokážou. Ale současné typy tetra vakcín chrání uživatele před aktuálními kmeny chřipky, které byly zachyceny v daném roce.

Pro pacienty zahrnuté v rizikové skupině jsou zdarma a pro ostatní se jejich pořízení i s aplikací pohybuje v řádu nižších stokorun.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související