Krajský hygienik MUDr. Ivan Kučera: „Chce to klid. Nepodléhejme panice, virus je součástí přírody“

13. březen 2020

Česká vláda vyhlásila ve čtvrtek 12. března 2020 na 30 dnů nouzový stav na celém území republiky v důsledku ohrožení zdraví obyvatel. Česko čelí nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze. 

Čtěte také

Ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje MUDr. Ivan Kučera, Ph.D. hostem naší radioporadny. Ptala se Lada Klokočníková.

Na celém světě je přes 128 tisíc lidí nakažených novým koronavirem. Počet postižených stoupá i v České republice.

Jak to vypadá v Královéhradeckém kraji s počtem nakažených osob?

U nás v Královéhradeckém kraji momentálně evidujeme 6 pozitivních případů. Ve dvou případech to je rodinný výskyt a v jednom se jedná o samostatný případ.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Jaký je teď úkol krajské hygienické stanice?

Náš úkol je ten základní, který hygienici mají. A to pokud možno zamezit tomu, aby se lidé, kteří mohou být nakaženi, pohybovali volně a mohli nemoc roznášet dál.

Když se budeme všichni chovat klidně, ohleduplně a zodpovědně, tak infekce prostě proběhne a bude zase dobře.
MUDr. Ivan Kučera, Ph.D., ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje

Tedy naší činností je nyní především vyhledávat nakažené osoby a definovat jejich kontakty. Tyto jedince umístit do karantény, respektive přesvědčit je, aby se chovali tak, aby nemohlo dojít k případnému roznášení infekce.

Jakou roli hraje v současné době námi tolik připomínaná a zmiňovaná linka 112?

Linka 112 je nyní zřízena pro případy, kdy má člověk obtíže a má obavy, že mohou souviset s koronavirem.

Čtěte také

Tato linka je určena právě pro tyto situace. Linka 112 přijme hovor a přepojuje ho přímo na našeho epidemiologa, který posoudí danou situaci.

Já bych využil této příležitosti k tomu, abych požádal naše obyvatele, aby tuto linku 112 používali opravdu pouze v případě, že mají obtíže a neblokovali ji dotazy, které jsou spíše obecné povahy.

Jistě se na vás obrací spousta lidí se spoustou různých dotazů. A to vám možná i trochu komplikuje vaši práci.

Stále fungujeme jako telefonní ústředna. Problém je v tom, že mezi těmito dotazy mohou být takové, které epidemiolog může vyhodnotit jako důležité a může začít dělat opatření.

Čtěte také

To znamená, že nemůžeme nechat u těchto telefonů sloužit pracovníky, kteří takzvaně nejsou odborníky v epidemiologii. A protože takových pracovníků máme pět na celý kraj, tak tito lidé fungují trošku jako infolinky. Což je nesmírně zatěžující.

A opět bych požádal o to, aby se lidé na nás obraceli s dotazy, které se opravdu týkají zdravotního stavu a nebo nařizování karantén.

Jak se daří vyhledávat osoby případně napadené koronavirem?

Lidé, kteří jsou takzvaně pozitivní, vycházejí většinou z osob, které se obrátily na linku 112. Kde náš epidemiolog vyhodnotil, že je třeba odebrat vzorek daného člověka. A v těchto místech vznikají ony případy.

Informace pro cestovatele

Samozřejmě v té chvíli začíná pátrání, protože musíme zjistit, kde ten člověk všude byl, kde se mohl nakazit. S kým se setkal v době, kdy mohl být infekční. A tyto osoby okamžitě informovat a pokusit se je udržet doma.

Říká se, že senioři jsou nejrizikovější skupinou co se týká nakažení koronavirem.

U nakažených osob v našem kraji jde především o lidi ve středním věku a je celkem jasné, kde se nakazili. Buď v zahraničí nebo kontaktem s někým, kdo ze zahraničí přijel.

Zpomalení epidemie je hlavní cíl

Co byste vy, jako ředitel krajské hygienické stanice, chtěl říci všem, kteří mají nejrůznější obavy z toho, co nás čeká.

Je to pochopitelné. Jsme v období, kdy stále ještě končí chřipky, je zde řada respiračních onemocnění, jako je rýma, škrábání v krku, kašel a tak dále.

Čtěte také

A to jsou lidé, které vyhodnocujeme jako rizikové. Těm odebíráme vzorky. A většinou vychází výsledky testů jako negativní. Čili v této chvíli tady plošné šíření viru nemáme.

Virus je součástí přírody a projde populací, podobně jako chřipka. Přirovnává se to. Včetně rizika pro určité skupiny obyvatel.

Teď jde o to, aby se těmi opatřeními podařilo průběh zpomalit. Protože pokud dojde k explozivnímu, náhlému nárůstu nemocných, tak potom nastávají situace, které jsme viděli v Číně nebo v Itálii. Takže zpomalení je hlavní cíl. Jinak není třeba podléhat žádné panice.

Kde mohou lidé získat aktuální informace týkající se nákazy?

Doporučuji především internetové stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejaktuálnější informace. Státní zdravotní ústav má 24 hodin denně v provozu infolinky právě na obecné dotazy. Na stránkách krajských hygienických stanic je řada informací. I pro ty, kteří jsou v karanténách. Je tam, jak se takový člověk má chovat.

Čtěte také

Tedy informací je hodně. Ale to nejdůležitější teď je, abychom k tomu přistupovali klidně a chápali o co se jedná. A dodržovali veškerá nařízení. Bohužel část populace ještě k tomuto asi nedospěla. 

Lada Klokočníková a MUDr. Ivan Kučera, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Lada Klokočníková , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související