Vláda vyhlásila v celé zemi stav nouze. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel

12. březen 2020 14:27

Česká vláda dnes vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území České republiky. Začal platit od dnešních 14:00 hodin. 

Čtěte také

Stát od pátečních 6:00 hodin zakáže do odvolání akce s účastí přesahující 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské akce, slavnosti, poutě, přehlídky, trhy a další akce. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném zasedání vlády to řekl premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel.

Zákaz se nevztahuje na schůze a zasedání ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a na pohřby.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Vláda od pátečních 6:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, knihoven či galerií. Od pátku bude také mezi 20:00 a 6:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Od pátečních 6:00 musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech.

Čtěte také

Vláda vyhlásila zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí kvůli nákaze koronavirem. Českým občanům se zakazuje cestovat do těchto zemí.

Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovu zavedeny kontroly. Na pomoc policii při kontrole hranic bude povolána armáda. Hranice bude možné přejít na 11 přechodech. Dalších 7 bude otevřeno pro přeshraniční styk.

V reakci na vyhlášení nouzového stavu České dráhy ruší provoz mezinárodních spojů.

Česko nyní čelí nárůstu počtu pacientů nakažených novým typem koronaviru. Onemocnění se už objevilo ve všech 14 krajích, nejvíc je jich v Praze.

Čtěte také

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí rizikových oblastí v zahraničí, aby je kontaktovali. Jak, to je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související