Kimchi aneb zabiják chřipky. „Je to korejský zázrak, který posiluje imunitu,“ říká Štěpán Hodač

7. květen 2020

Už jste ochutnali kimchi? Laicky řečeno je to zelný salát v korejském podání, říká se mu také zabiják chřipky. Obsahuje antivirotika a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom, kde se tvoří imunita. 

Takže kimchi je velmi aktuální a zdravá dobrota. Přišel nám ji představit Štěpán Hodač ze společnosti I love hummus.

Proč jíst kimchi?

Fermentované produkty příznivě ovlivňují naše zdraví.

Čtěte také

Zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry, napomáhají trávení, posilují imunitu, podporují kardiovaskulární systém. Jsou díky česneku antioxidační s nízkou energetickou hodnotou.

Všechny ingredience se naloží, zasypou kořením (pastou z chilli) a nechají několik dní fermentovat. Výsledkem pak je křupavý kvašený pikantní salát, plný blahodárných probiotik.

Co je kimchi a jaká je jeho historie? Kimchi už letělo i do vesmíru!

Výživové hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 112 kJ / 27 kcal, Tuky 0 g z toho nasycené mastné kyseliny 0 g, Sacharidy 4,9 g z toho cukry 2,2 g, Vláknina 1,8 g, Bílkoviny 1,6 g, Sůl 1,0 g

Jaké jsou zdravotní benefity kimchi pro naše tělo? Z čeho se kimchi připravuje, na co si dát pozor? Jak jíst kimchi?

Vše se dozvíte v našem rozhovoru se Štěpánem Hodačem v našem audio-archivu:

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...