Kimchi aneb zabiják chřipky. „Je to korejský zázrak, který posiluje imunitu,“ říká Štěpán Hodač
Už jste ochutnali kimchi? Laicky řečeno je to zelný salát v korejském podání, říká se mu také zabiják chřipky. Obsahuje antivirotika a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom, kde se tvoří imunita.
Takže kimchi je velmi aktuální a zdravá dobrota. Přišel nám ji představit Štěpán Hodač ze společnosti I love hummus.
Proč jíst kimchi?
Fermentované produkty příznivě ovlivňují naše zdraví.
Čtěte také
Zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry, napomáhají trávení, posilují imunitu, podporují kardiovaskulární systém. Jsou díky česneku antioxidační s nízkou energetickou hodnotou.
Všechny ingredience se naloží, zasypou kořením (pastou z chilli) a nechají několik dní fermentovat. Výsledkem pak je křupavý kvašený pikantní salát, plný blahodárných probiotik.
Co je kimchi a jaká je jeho historie? Kimchi už letělo i do vesmíru!
Výživové hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 112 kJ / 27 kcal, Tuky 0 g z toho nasycené mastné kyseliny 0 g, Sacharidy 4,9 g z toho cukry 2,2 g, Vláknina 1,8 g, Bílkoviny 1,6 g, Sůl 1,0 g
Jaké jsou zdravotní benefity kimchi pro naše tělo? Z čeho se kimchi připravuje, na co si dát pozor? Jak jíst kimchi?
Vše se dozvíte v našem rozhovoru se Štěpánem Hodačem v našem audio-archivu:
Související
-
Recepty na domácí kysané zelí v zeláku i ve sklenicích od Davida a Květy Smetanových
Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. A zelňačka, to je polévka našich babiček, která zasytí i zahřeje
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.
-
Zelí - lék na všechno. A kysané, to je přímo vitamínová bomba...
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespav...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...