Kysané zelí jako elixír zdraví. A zelňačka, to je polévka našich babiček, která zasytí i zahřeje

Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.

Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás pak po návratu z podzimní procházky postaví zpátky na nohy!

Suroviny:
100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného, divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, špetka mletého chilli a sůl, 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 200 g zakysané smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky

Postup:
Bůček nakrájíme na kostičky a v hrnci na tuku opečeme dozlatova.
Přidáme cibuli a mícháme asi pět minut. Zaprášíme moukou, dobře ji rozmícháme, po minutě přisypeme papriku, zamícháme a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vaříme 20–30 minut doměkka.
Mezitím v jiném hrnci uvaříme doměkka brambory a slijeme je. Do polévky je vhodíme těsně před dokončením.
Přidáme 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejeme, případně dosolíme.
Podáváme ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

Dobrá rada:

Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé.

Domácí zelňačka

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka