Kysané zelí jako elixír zdraví. A zelňačka, to je polévka našich babiček, která zasytí i zahřeje
Polévka je grunt a zelí plné vitamínů, to je jistá věc. A tak v sychravém podzimním počasí není nic lepšího než pořádná zelňačka.
Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás pak po návratu z podzimní procházky postaví zpátky na nohy!
Suroviny:
100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku, 2 cibule, nakrájené nadrobno, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžičky sladké mleté papriky, 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného, divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, špetka mletého chilli a sůl, 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky, 200 g zakysané smetany, 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky
Postup:
Bůček nakrájíme na kostičky a v hrnci na tuku opečeme dozlatova.
Přidáme cibuli a mícháme asi pět minut. Zaprášíme moukou, dobře ji rozmícháme, po minutě přisypeme papriku, zamícháme a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vaříme 20–30 minut doměkka.
Mezitím v jiném hrnci uvaříme doměkka brambory a slijeme je. Do polévky je vhodíme těsně před dokončením.
Přidáme 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejeme, případně dosolíme.
Podáváme ozdobené zbylou zakysanou smetanou.
Dobrá rada:
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.