Zelí - lék na všechno. A kysané, to je přímo vitamínová bomba. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší!

9. říjen 2017
Zelí očistíme a zbavíme košťálu

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Śťáva nebo odvar s medem se používá při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest. David Smetana vám v naší radioporadně předtavil odrůdy zelí a přidal informace jak ho pěstovat, kdy ho sklízet a jak uskladnit.

Kysané zelí - přímo vitamínová bomba. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má ještě vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé.

Kysané zelí už při množství 200 granů pokryje potřebu denní dávky vitamínu C.

Rada farmáře Davida Smetany:
Základem dobrého kysaného zelí je použít takzvanou kruhárenskou odrůdu! Takové zelí má dostatek cukru a dobře kvasí. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší! Stačí přidat kmín a sůl (asi 2 procenta).

Kvašené zelí - kysané zelí

A recept od posluchačů:
20 kg zelí
1 a půl kg cibule (nakrájet na kolečka)
0,6 kg soli
kmín
Všechno promíchat.
Na dno nádoby položit 4 jablka rozkrájená na kolečka, křen, asi 10 kuliček pepře a to celé zakrýt zelnými listy. Na to teprve nacpat směs nakrouhaného zelí. Přilít trošku vody, zavřít a nechat kvasit minimálně 3 týdny.

Více o zelí i jeho pěstování v našem audioarchívu.