Profesor Beran: Aplikací třetí dávky vakcíny se vytváří opravdu mohutná imunitní odpověď organismu

28. květen 2021

Očkování a covid-19. Za jak dlouho po prodělaném onemocnění se máme objednat na vakcinaci? Jak reagovat při onemocnění mezi dvěma dávkami očkování. Jsou nějaké negativní reakce na vakcinaci a připravuje se také očkování proti koronaviru u dětí?

Oslovili jsme prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové na téma: protilátky a očkování proti covidu-19.

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. (*1960)

je od dubna 2002 ředitelem a vedoucím lékařem Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. Založil a od roku 2002 do roku 2008 vedl obdobné centrum při Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice v Hradci Králové. S krátkou přestávkou je od roku 2004 vedoucím Samostatného výukového pracoviště tropické a cestovní medicíny Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze.

Měli bychom si nechat změřit množství protilátek po prodělaném onemocnění covid-19 než se rozhodneme pro očkování? 

„Obecně platí, že lidé, kteří prodělali covid-19, mají určitou hladinu protilátek. Ovšem hranice, od kdy jsou již lidé spolehlivě chráněni, není bezpečně určena. Ale na člověka, který má pro prodělaném onemocnění protilátky ve větším množství, bychom měli pohlížet jako na chráněného."

Za jak dlouho po očkování je člověk již chráněn před nemocí?

Nejprve to byly dva týdny po druhé aplikaci a teď se tvrdí, že jsou to tři týdny už po první dávce vakcíny?

Čtěte také

„Oba ty termíny jsou správné. Dva týdny po druhé dávce byly stanoveny v době, kdy se vycházelo se základů prvních větších studií. Nicméně následně s postupem očkování a shromažďování dat se zjistilo, že lidé již za tři týdny po aplikaci první dávky jsou spolehlivě chráněni z 95 procent proti závažné i smrtelné formě onemocnění."

„Nicméně doporučuji všem, aby absolvovali i aplikaci druhou dávkou vakcíny, která jim velmi výrazně zvýší paměťový potenciál vůči tomuto nebezpečnému viru."

Jestliže po první dávce onemocníme covidem, kdy aplikovat druhou dávku?

„U člověka, který po první dávce vakcíny prodělal onemocnění covid-19, je dobré, když se dodrží interval minimálně tři, optimálně šest měsíců k aplikaci druhé dávky."

Budou zatím stačit dvě dávky očkování nebo je opravdu ve hře i třetí aplikace?

Čtěte také

„O třetí dávce vakcinace se uvažuje ze dvou zásadních důvodů. Prvním důvodem je, že třetí dávkou, která by se aplikovala v rozmezí 6, 12 až 18 měsíců, by se dokončilo základní schéma. Protože aplikací třetí dávky s větším časovým odstupem se vytváří opravdu mohutná imunitní odpověď včetně imunitní paměti." 

„A druhým důvodem je to, že se virus postupem doby částečně mění. Čili je potřeba našemu imunitnímu systému přinést nové informace. A to by se udělalo v té třetí dávce. Je jedno jestli ji budeme nazývat dávkou přeočkování nebo třetí dávkou základního schématu."

Jana Kudyvejsová a prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související