Královéhradecký kraj zatím nechce nic měnit na systému rezervací k očkování proti koronaviru

12. květen 2021 11:25

Královéhradecký kraj nebude vyzývat zájemce, aby se k očkování proti covidu přehlásili od praktických lékařů do očkovacích center. Některé kraje chtějí kvůli nedostatku vakcín v ordinacích praktických lékařů vyzvat, aby se lidé například na druhou dávku přeobjednali do očkovacího centra.

Čtěte také

Hradecké hejtmanství touto cestou nepůjde.
„Rozhodně ne aktivně. Jestliže to některý pacient udělá, tak je to jeho dobrovolné rozhodnutí. Ale nikoliv to, že bychom někoho vyzývali, aby se přehlásil od praktiků do větších očkovacích center," řekl krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý.

Hlavní důvod přesunu většího množství lidí - tedy nedostatek vakcín v ordinacích praktických lékařů - chce Královéhradecký kraj řešit jinak, než že zájemce pošle jinam.

K praktickým lékařům by měly zamířit zvýšené dodávky vakcíny od společnosti Moderna.
„Což je jedna z vakcín, kterou dříve očkovala právě ta centra. Takže se domnívám, že deficit vakcín, který u praktiků skutečně je, se tím sníží."

Čtěte také

Nemocnice, sdružené v krajském Zdravotnickém holdingu, by uvítaly, kdyby byl trend opačný - tedy odliv klientů očkovacích center směrem k praktickým lékařům, vysvětluje mluvčí holdingu Lucie Chytilová.
„Přestože očkovací centra v našich nemocnicích nejsou vytížena na svoji plnou kapacitu, tak stále je tady angažována spousta zdravotníků, kteří se tak nemohou věnovat své práci. Proto se snažíme do očkování více zapojit i praktické lékaře."

A krajské nemocnice už také začaly podnikat první konkrétní kroky, jak praktickým lékařům a tedy vlastně i sobě pomoci, říká Lucie Chytilová.
„Jednou z možností je soustředit vakcíny přímo v našich nemocnicích. Takže nemocnice se aktuálně vybavují mrazáky, aby mohly vakcíny skladovat a případně dále je distribuovat k praktickým lékařům."

Čtěte také

„Další variantou, která by měla posunout to očkování zase trošku dál, je vakcinace ve velkých firmách."

Pokud by se přesto chtěl někdo od praktického lékaře přehlásit do očkovacího centra, udělat to může. Zatím se to ale v Královéhradeckém kraji podle Jaroslava Malého prakticky nestává.

„Dochází k tomu zcela výjimečně. A nemám vůbec zprávy, že by tomu v regionu docházelo u desítek lidí. Jsou to opravdu pouze jednotky," uzavírá krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související