Koordinátor očkování proti covidu: Chceme celý „peloton“ dostat v pořádku do cíle. Vítěz nerozhoduje

18. březen 2021

Očkování proti koronaviru se snad postupně se zvyšujícími dodávkami vakcín do České republiky začne rozbíhat na plné obrátky i u nás v kraji. Jak jsme připraveni a jaká je naše očkovací strategie, o tom si budeme povídat s koordinátorem očkování proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji, prof. MUDr. Jaroslavem Malým.

V jaké fázi očkování jsme právě teď?
Pokud chcete slyšet čísla, tak je mám před sebou. Ale jinak jsme ve fázi, kdy očkujeme takzvané vysoce rizikové skupiny, které jsou dané určitým reglementem nebo doporučením ministerstva zdravotnictví. Jsou to hlavně ti, kteří jsou nejvíce ohroženi na životě, a ti, kteří jsou nejčastějšími klienty našich nemocnic a jednotek intenzivní péče. To znamená senioři starší 80 let, druhá skupina jsou senioři starší 70 let, pak jsou to pracovníci a klienti sociálních pobytových služeb a pak také očkujeme zdravotníky, aby měl ty nemocné kdo ošetřovat.

Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaroslav Malý je český politik, lékař a vysokoškolský pedagog, v letech 2014 až 2020 senátor za obvod č. 45 - Hradec Králové, nestraník za ČSSD. Získal řadu vyznamenání a cen, např. Cenu české hematologické společnosti České lékařské společnosti JEP či Bronzovou, Stříbrnou a Zlatou medaili Lékařské fakulty UK Hradec Králové.

Teď se pomalinku dostáváme do fáze, kdy začínáme očkovat další skupiny, jsou to chroničtí nemocní, kteří jsou soustředěni v centrech velkých nemocnic, ať už jsou to pacienti po transplantacích nebo na dialýze, nemocní s chronickými chorobami, hlavně plicními, plicní fibrózou, kardiaci, hematoonkologičtí nemocní, onkologicky nemocní. Čili tito mají přednost, řekněme. A jakmile tyto lidi naočkujeme, tak se v uvozovkách vrhneme na další skupiny, hlavně věkově mladší. Zatím je to kritérium hlavně věkové a potom profesní, což jsou zaměstnanci integrovaného záchranného systému a teď se k tomu přidala ještě skupina učitelů.

Lidé se chtějí nechat očkovat, to je pozitivní. Bohužel, zatím nelze jen nastavit rameno a podat očkovací látku všem.
Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc, koordinátor očkování proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji

Kdybychom srovnali náš kraj s ostatními, na jakém místě žebříčku jsme teď v proočkovanosti?
To je přesně otázka, kterou moc nerad odpovídám, protože to nejsou závody, není to Tour de France. Nám jde o to, aby se celý peloton včas a v pořádku dostal do cíle, a jestli to vyhraje Sagan nebo Christofferson, je v podstatě jedno. Ale z hlediska počtu očkovaných na 100 000 obyvatel jsme na tom podle posledních tabulek vysoce nad průměrem České republiky.

Čtěte také

Dají se už pozorovat nějaké výsledky? Jestli se projevuje očkování nižší nemocností v těch naočkovaných skupinách?
V Královéhradeckém kraji je očkovaných něco kolem 65 000 lidí ze zhruba 350 tisíc, kteří očkováni být mohou. Z toho druhou dávkou je očkováno asi 16 000 osob, takže ten efekt zase nemůže být zatím tak výrazný. Ale podle toho, co říká ministerstvo zdravotnictví, tak se to projevuje především v tom, že jsou méně nemocní zdravotníci a pracovníci nemocnic, což považuji za velice pozitivní. Co je negativní, že na jednotkách intenzivní péče není výjimkou, že se tam objeví člověk mnohem mladší než 70 let.

To prý hodně souvisí s britskou variantou koronaviru, která je teď rozšířená na území České republiky.
Je to tak, leden znamenal nálet, chcete-li, britské varianty a projevilo se to hlavně v okresech, které byly nejvíce postižené. To znamená v západních Čechách Cheb, Sokolov a u nás ve východních Čechách to bylo zejména Trutnovsko. Ano, na Trutnovsku nám teď, protože jsme v karanténě, klesá výrazně nemocnost na covid. Je otázkou, jestli to je vývojem choroby nebo vlivem očkování, na to je poměrně brzy odpovídat.

Očkování proti covidu-19

Cílem je proočkovat co nejvíc lidí, kteří o to budou mít zájem, aby se život začal pomalu vracet do normálních kolejí. To je asi zatím jediná cesta, pane profesore, viďte?
Já jsem takový opatrný optimista, i když současná situace není úplně optimální, zejména proto, že systém je zatím hodně přídělový. Dodávky vakcín k nám chodí v množství, které je někdy těžko odhadnutelné. Ale doufám, že od dubna, všichni to říkají, predikce je zatím příznivá, by mělo v Královéhradeckém kraji být měsíčně očkováno kolem 100-120 000 lidí. A k tomu je potřeba být připraven s kapacitami očkovacích týmů a očkovacích center.

Pokud bude dostatek vakcín, tak od 1. dubna by mělo začít velkokapacitní očkování. Ale to asi ještě pořád neznamená, že kdo nastaví rameno, tak dostane vakcínu?
Já se domnívám, že to bude řízené. V současné době je situace příznivá v tom, že se lidé chtějí nechat očkovat. Nepříznivá je v tom, že nelze nastavit rameno a podat očkovací látku všem. Musí to být přísně stratifikováno zejména podle věku a podle toho, jakým způsobem to určuje ministerstvo zdravotnictví. Pokud se to skutečně stane a v dubnu do Královéhradeckého kraje přijde 120 000 dávek vakcín, potom všechna centra, která tady jsou, budou očkovat naplno. Třeba okres Hradec Králové má naplánováno naočkovat mezi 26-30 000 dávek měsíčně.

Čtěte také

A tak je to rozdělené po celém kraji ve všech očkovacích centrech. Čili je daný plán, stanovená taktika, jak využít zvýšené dodávky a jak uspokojit více občanů. Myslím si, že bude klesat věková hranice očkovaných. Předpokládám, že nejdéle od dubna klesne na 60, 65 let a pak to půjde níž a níž.

Ovšem od velkokapacitních očkovacích center náš kraj ustupuje. Chce zřizovat menší očkovací centra a v souvislosti s dodávkami vakcín, které se nemusí skladovat při hlubokých nízkých teplotách, se budou zapojovat i praktičtí lékaři, je to tak?
Strategie našeho kraje je přesně taková. Očekáváme, že se do České republiky dostane týdně 163 000 dávek Pfizeru, asi 400 000 dávek Moderny a něco s AstrouZenecou. A ten problém je v tom, že Královéhradecký kraj se rozhodl, že bude očkovat v nemocnicích jako dosud. A vytvoří jedno velkokapacitní centrum v Rychnově nad Kněžnou, které se dnes mimochodem otevírá.

V Rychnově nad Kněžnou tedy bude velkokapacitní centrum, protože tam nejsou prostory v nemocnici?
V tamní nemocnici nejsou tak výhodné prostory. Královéhradecká fakultní nemocnice připravuje od dubna 18 očkovacích ambulancí, chcete-li 18 očkovacích míst, a měli bychom to zvládnout.

Jak bude fungovat ten registrační systém? Když na mě dojde řada, mám čekat, až mi praktik zavolá? Nebo se mám sám někde registrovat, jako se teď registrují ty starší věkové skupiny?
Je to trošku dvojcestné. Já bych hrozně rád, aby hodně očkovali praktici, protože mají ke svým klientům nejblíže a je pro některé lidi obtížné, aby z okraje kraje jezdily až do centra. Věřím, že v dubnu budou mít už praktici dostatek očkovacích látek, a pakliže se zaregistrujete u svého praktického lékaře, tak vás jistě naočkuje. Druhá cesta bude registrace přes centrální rezervační systém, který snad do té doby bude velmi uživatelsky příjemný a dokáže se potom přes něj dostat na všechny.

Měsíčně dostane v kraji první dávku 100 až 120 000 lidí. Tedy když vše půjde dobře, tak bychom za léto měli být proočkováni.
Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc, koordinátor očkování proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji

Na závěr mě zajímá, kdy bude hotovo? To znamená, kdy se proočkuje většina lidí v našem kraji, který má kolem půl milionu obyvatel?
Tak počítejte se mnou. Máme něco kolem půl milionu lidí, něco jsou děti a dorostenci, kteří se očkovat zatím nemusí. Dále budou osoby, které se očkovat nechtějí, takže hrubým odhadem to bude nějakých ±400 000 lidí. A jestliže měsíčně první dávku dostane 100-120 000 lidí, tak do června by měli tito lidé dostat první dávku a zhruba do konce prázdnin druhou. Tedy když vše půjde dobře, tak bychom za léto měli být proočkováni.

To je krásná představa.
Je to představa a je to určitá naděje.

Naším hostem byl profesor Jaroslav Malý, koordinátor očkování proti covidu-19 v našem Královéhradeckém kraji. Pane profesore, moc děkuji za návštěvu i za důležité informace, které jste nám pověděl.
Já děkuji za možnost ty informace říci. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související