Vedoucí očkovacího centra Pavel Kosina: Je opravdu velmi málo situací, kdy člověk nemůže být očkován

5. březen 2021

Půl milionu lidí v Česku dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti nemoci covid-19. Víc než polovina z toho má za sebou i aplikaci druhé dávky. Očkují už i praktičtí lékaři.

Hostem radioporadny je MUDr. Pavel Kosina, vedoucí Centra očkování proti koronaviru ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Jaká je aktuální situace a jak očkovací centrum zvládá poptávku po vakcínách?

Očkujeme od 2. ledna sedm dní v týdnu, tedy každý den. Poptávka je veliká, my respektujeme očkovací strategii a její priority, jak je to nastaveno. Byli bychom schopni očkovat i víc, ale limitující dodávky vakcín jsou skutečností.

Pokud máme vakcín dostatek, očkujeme co nevíc. Když je jich menší množství, tak zase upravujeme náš provoz. Takže logistika je poměrně složitá. Nicméně v této chvíli přes naše centrum přešlo téměř 18 000 aplikací očkování. Snažíme se maximálně.

Jak zvládáte celou situaci personálně, kdy zdravotnická zařízení hlásí nedostatek sestřiček. Přitom se očkuje až do večera i po pracovní době?

Jedním slovem, zvládáme to těžce. Přibyl tak nejen pro naši nemocnici, ale i pro další zdravotnická zařízení v regionu, další úkol, který je pro přetížené nemocnice poměrně složitou záležitostí. Ovšem my v očkování vidíme přínos, je to určitá šance, jak se posunout z této neblahé situace.

Očkovací centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové je umístěno v přízemí Pavilonu interních oborů, budova č. 10. V provozu je každý den od 15:30 do 19:30 a o víkendech od 8:00 do 18:00 hodin. S registrací je připravena pomoci i bezplatná linka 1221.

Chci proto poděkovat všem, kteří se na očkování podílejí. A to nejsou jen zdravotníci, ale i technické zázemí. Všem, kteří v nemocnici na očkování své síly nasazují.

Pro jaké kategorie je tedy už nyní očkování otevřené?

Jsou stanoveny určité kategorie a začalo se skupinou 1A, kde byli lidé 80+ a také zdravotníci. Potom následovali klienti a pracovníci domovů pro seniory.

Stále platí, že nejdříve se musí dostat na všechny z této skupiny 1A, kteří projeví zájem.

Skupina 1B, kam spadají například pedagogičtí pracovníci a lidé 70+, už má možnost se na očkování rezervovat. Ovšem termín samotného očkování se přidělí až ve chvíli, kdy se na očkovacích centrech uvolní nějaká kapacita. Tedy znamená to, že tito lidé se mohou přihlásit k očkování, ale termín ještě stanoven není.

Mohou si lidé vybrat, jakou vakcínou se nechají očkovat?

V současné době není volba vakcíny možná. Je to jednak z praktických, ale i medicínských důvodů. Všechny dosud registrované vakcíny v rámci Evropské unie mají srovnatelný bezpečností profil.

Je velmi málo situací, kdy člověk nemůže být očkován. V podstatě je to pouze anamnéza těžké anafylaktická reakce v minulosti.
MUDr. Pavel Kosina, vedoucí Centra očkování proti koronaviru ve FNHK

Přes všechny mediální informace jejich účinnost a zabránění vážnému průběhu onemocnění covidem je významná. Údaje o takzvaných nežádoucích účincích vyplývají z klinických studií. Každý vakcína se v tomto liší, ale můžeme obecně říct, že to jsou jednotky procent. Tedy mohu doporučit nechat se očkovat kteroukoliv ze schválených vakcín.

Je očkování vhodné i pro občany, kteří trpí nějakou dlouhodobou nemocí nebo alergií?

Všichni pacienti, kteří naplňují kritéria pro možný těžký průběh koronavirové infekce, se nemusí očkování obávat. Naopak, měli by se s maximálním úsilím zaregistrovat a vakcinaci absolvovat. Protože spousta chorob je přitěžujícím faktorem a zvyšeje riziko, že onemocnění bude mít vážný průběh.

Čtěte také

Všichni, kdo mají jakékoliv respirační onemocnění dýchacího traktu, tedy astmatem počínaje, dále různými obstrukčními plicními chorobami, cukrovka je také vysoký rizikový faktor pro závažný průběh této infekce, všichni tito pacienti mohou být očkováni.

Je opravdu velmi málo situací, kdy daný člověk nemůže být očkován. Když pominu kritérium věku, tak určujícím kritériem je pouze anamnéza těžké anafylaktická reakce v minulosti. V tom případě byl na to měl člověk upozornit lékaře před očkováním.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Kosinou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související