Město Vrchlabí společně s nemocnicí plánují velkokapacitní očkovací centrum. Kde a od kdy bude?

24. únor 2021 09:58

Ve Vrchlabí by mělo vzniknout velkokapacitní očkovací centrum. Vytvořit ho chce město společně s nemocnicí. Vytipována jsou dvě místa. Pokud dorazí vakcíny do poloviny dubna, očkovat se bude v kulturním domě Střelnice. Získá-li je nemocnice déle, očkovací centrum bude na zimním stadionu. Tam se totiž do poloviny dubna bude hrát hokejová soutěž. 

Snahou města je podle jeho představitelů naočkovat přibližně 30 tisíc lidí za 2 až 3 měsíce.

Čtěte také

„Tudy by lidé přicházeli. A pak už záleží na odbornících, aby stanovili, kde budou čekárny, kde si budou lidé odkládat šaty."
S ředitelem kulturního domu střelnice Vladimírem Jindrou jsme prošli hlavními dveřmi do velkého sálu. Ten je teď prázdný.
„Museli bychom ten prostor samozřejmě rozčlenit různými paravány, udělat tady cestičky, známé například z letišť."

Prostor je dostatečný, ale je tu několik překážek.
„Naše pěkné, čerstvě nalakované parkety, nesplňují hygienické podmínky, muselo by zde být nainstalováno linoleum. A musela by sem být na několika místech přivedena teplá voda."

Vrchlabská radnice proto hledá ještě další prostory, kde by velkokapacitní centrum mohlo vzniknout.

Domov důchodců v Tmavém Dole má za sebou první část očkování proti onemocnění covid-19

Podle starosty Jana Sobotky za Starostové a nezávislí by mohl posloužit zimní stadion. Tam je ale v současné době led a až do 17. dubna se bude hrát hokej. Pokud by vakcíny dorazily dřív, upravil by se sál kulturního domu, pokud později, očkovalo by se na zimáku.

Přípravy by podle Jana Sobotky trvaly maximálně 10 dní.
„Vybavit plochu zástěnami, rozdělit ten prostor. Musí se chodit z jedné strany, tam se udělají přijímací administrativní úkony. A musí tam být také čekárna. To znamená židle rozděleny po dvou metrech."

Čtěte také

Náklady na vybudování velkokapacitního centra půjdou za městem a nemocnicí. Ta navíc obstará většinu pracovníků.

Vypomáhat by podle ředitele zdravotnického zřízení Michala Mrázka mohli také obvodní lékaři.
„Máme zatím zpětnou vazbu asi od čtyř obvodních lékařů, kteří slíbili, že nám pomohou. Takže nějakých 80 až 90 procent po té personální stránce by bylo na nás."

S administrativou by pomáhali zaměstnanci městských organizací.
„Naše informační centrum může pomoci. Může také pomoci knihovna či personál Kulturního domu Střelnice. S tím vším počítáme."

Kolem Střelnice i zimního stadionu je dostatek parkovacích míst, vedení města také zvažuje, že by, až se očkování spustí, posílilo i některé spoje městské hromadné dopravy.

Spustit audio

Související