Výdejní místa nebo rozvoz dobrovolnými hasiči. Na Trutnovsku řeší, jak dostat k lidem roušky

17. únor 2021 10:07

Některé obce a města na Trutnovsku řeší, jak dostat k obyvatelům chirurgické roušky. Ty obdržely přes vrchlabskou radnici ze skladu státních hmotných rezerv.  Jenže někde nemají na rozvoz lidi a tak radnice hledají a volí i jiné cesty. 

Čtěte také

„Dobrý den, jestli si jdete pro roušku, tak prosím ke mně," paní Brigita přišla do infocentra v Hostinném a předává pracovnici občanský průkaz. Na základě toho dostává balíček s rouškami.
„Já jsem doma žádné velké zásoby neměla. Využívala jsem textilní roušky, ale ty se teď nesmí používat."

„Zájem je, dveře se tu netrhnou. Máme připraveno po pěti kusech pro každého," vysvětluje pracovnice infocentra Jana Exnerová.

Hostinné získalo celkem 20 tisíc chirurgických roušek.

„Každá pomoc je dobrá. I když v tomto případě to bylo narychlo a museli jsme si poradit s tím, jaký systém distribuce zvolit," říká starostka Dagmar Sahánková ze sdružení Pro lepší Hostinné.

Zatímco v menších obcích, jako například v sousední Horní Kalné, rozváží ochranné pomůcky všem lidem s trvalým bydlištěm členové sboru dobrovolných hasičů, tady je to jinak.
„Pro nás to je nereálné, zvláště v době, kdy je výskyt koronaviru v Hostinném poměrně vysoký. Nemáme na to ani zaměstnance. Kam jsme distribuovali napřímo roušky, tak to byl dům s pečovatelskou službou a seniorům nad 80 let."

Čtěte také

Na rozvoz roušek nejstarším obyvatelům bude shánět lidi i Rudník.
„Někteří hasiči nám nastoupili do karantény, ale další jsou k dispozici. Takže lidé budou. Budu to sice komplikované, ale lidé budou," říká nezávislý starosta Aleš Maloch.

Ostatní obyvatelé dostanou ochranné pomůcky v rámci antigenního testování. Kdo přijde a prokáže se občanským průkazem, dostane pět roušek.

Vedení obce přidělení pomůcek vítá, ale rovněž říká, že je vše narychlo. Navíc prý zásob z jara mají ještě hodně.

„Protože jsme si sehnali po vlastní ose, na nic jsme nečekali a potvrdilo se nám, že nejlepší je na nic nečekat a nejlépe si pomůžeme sami. My jich máme dostatek, netvrdím, že tolik, ale asi bychom si s chirurgickými rouškami vystačili. Spíš jsme čekali respirátory," dodává starosta.

Spustit audio

Související