Úřady v Trutnově, Vrchlabí a ve Dvoře Králové rozdělí do obcí půl milionu chirurgických roušek

13. únor 2021

Hasiči přivezli na Trutnovsko půl miliónu roušek. Dodávka ze skladů státních hmotných rezerv má pomoci obyvatelům jednoho z koronavirem nejvíc zasažených okresů v Česku splnit aktuální nařízení - právě v okrese Trutnov se musí lidé až do konce nouzového stavu pohybovat přinejmenším v chirurgických rouškách nebo respirátorech FFP2.

Tatra s kontejnerem plným roušek zajížděla docela krkolomně z prudkého kopce ke garážím městského úřadu, zaparkovaná auta míjela o jednotky centimetrů. Hasiči jsou ale prý zvyklí a našli si na té cestě i pozitivum.
„Zase je dobré, že je to na sněhu, protože se s tím dobře motá. Když je to na asfaltu, tak gumy trpí."

Čtěte také

Mezitím se pár zaměstnanců radnice domlouvalo, co a jak.
„Takže pojedou ke garážím a my to pak přeházíme sem."

Hasiči zvládli samotnou vykládku čtvrt miliónu roušek během pár minut a čtveřice lidí z úřadu je pak na vrzajících vozíkách odvezla přes garáž do vestibulu úřadu.

Tam roušky zůstanou pohromadě do dnešního dopoledne, kdy první část zamíří do okolních obcí, říká Jana Suchánková z odboru krizového řízení města Trutnova.
„Rozdělí se to podle počtu obyvatel. Na každého tři roušky. Starostové o tom vědí, dostali e-mail a dnes od 10:00 do 14:00 hodin si pro to budou najíždět."

V pondělí pak radnice v Trutnově rozdělí roušky i mezi místní, a to podle stejného klíče - tři roušky na osobu.
„Prvotní informace byla distribuovat roušky sociálně slabým občanům, což mi neumíme úplně rozlišit, kdo je sociálně slabý. Takže budou mít příležitost všichni občané města si pro roušky dojít."

Čtěte také

Vedle Trutnova převzali po 125 tisících roušek i ve Dvoře Králové a ve Vrchlabí.

Ve Dvoře Králové si pro část zásilky určenou pro okolní obce, si hned včera přijeli dobrovolní hasiči ze Žirče, distribuci chystají na dnešek. Město Vrchlabí bude roušky kompletně rozdělovat v pondělí. Zásilka ze státního skladu přišla vhod, města se ale i dál snaží zajišťovat ochranné prostředky navíc.

„My ochranné pomůcky objednáváme průběžně. Například včera jsme objednali dalších 2 000 kusů respirátorů," říká například mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.