Domovy pro seniory v kraji bojují s koronavirem. Nejhorší situace je na Trutnovsku, přibývá i úmrtí

5. únor 2021

Ve velké části domovů pro seniory v celém královéhradeckém kraji se situace nezlepšuje. Počty pozitivní klientů se zvyšují, přibývá úmrtí. Zařízením chybí zaměstnanci, kteří jsou nemocní nebo v karanténě. Vypomáhá krajský pohotovostní mobilní tým, dobrovolníci nebo zaměstnanci z domovů, kde je situace už dobrá. 

Čtěte také

„Naše aktuální situace v současné době není moc příznivá. Neboť máme téměř kompletně covidem nakaženy všechny klienty," říká ředitelka Domova pro seniory Obora v Chomuticích Dagmar Nosková.

Navíc pozitivní je i většina zaměstnanců, kteří poskytují přímou péči. Proto vedení zařízení požádalo o pomoc krajský mobilní pohotovostní tým, které jim poskytl pracovní síly.
„Takže nám dvě pracovnice v sociálních službách vypomáhají z Nové Paky. Dále nám potom pomáhá jeden medik a ještě jsme sehnali jednu dobrovolnici."

Podle ředitelky velká část seniorů zatím průběh onemocnění zvládá dobře.
„Většina klientů je nadále u nás v zařízení. Hospitalizováno jich bylo minimum. Průběhy nemoci jsou celkově mírnější nebo středně těžké."

Testování zaměstnanců domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku

„Situace v domovech pro seniory v královéhradeckém kraji je nadále vážná. Byť jsme začátkem týdne zaznamenali mírné zlepšení, kdy se nákaza vyskytovala zhruba u 5,5 procenta všech klientů v kraji," tvrdí mluvčí královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Čtěte také

Nejhorší situace je stále na Trutnovsku, kde jsou čísla pozitivních lidí stále vysoká.
„S tím souvisí i zvýšený počet úmrtí klientů, který jsme zaznamenali. Například ve Vrchlabí od začátku ledna tři desítky."

„Aktuálně máme šest pozitivních klientů a zaměstnanců deset dohromady," komentuje aktuální situaci ve vrchlabském domově pro seniory jeho ředitelka Soňa Mašková.

Zatímco ve zmíněném domově v Chomuticích museli prozatím kvůli onemocnění očkování odložit, ve Vrchlabí už ho mají za sebou a to i druhou vakcinaci.

„Zájem ze strany zaměstnanců byl a klienti měli zájem také. Takže se neočkovali pouze lidé, kteří měli zrovna nějaký zdravotní problém," dodává Soňa Mašková.

Zhoršená situace je také v trutnovském domově pro seniory.

Spustit audio

Související